Narodeninová torta s minimom cukru nielen pre deti od 1 roka

Na 16 porcií budete potrebovať:

(forma s priemerom 24 cm)

Korpus

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 6 vajec – bielky a žĺtky zvlášť
  • 180 g kryštálového cukru
  • 6 lyžíc horúcej vody (prípadne 2 lyžice citrónovej šťavy a 4 lyžice horúcej vody)
  • 12 g prášku do pečiva (korpus možno piecť aj bez neho, ak máte skúsenosti s pečením – nadýchaná štruktúra sa dá dosiahnuť aj bez prášku)
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

Krém a zdobenie

  • 500 g mascarpone (možno nahradiť čerstvým syrom typu Lučina alebo ricottou, ktoré takmer neobsahujú soľ)
  • 400 ml 40 % smotany na šľahanie
  • 1 pohárik BIO SUPEROVOCIE HiPP
  • 1 balenie BIO ovsených srdiečok HiPP
  • čerstvé ovocie a bylinky, napr. jahody a medovka

Ako na korpus:

Predhrejte rúru na 170 °C, spodný aj horný ohrev. Formu vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou.

Najskôr vyšľahajte sneh z bielkov a odložte ho bokom. Potom vyšľahajte žĺtky s cukrom do nadýchanej svetlej peny. Keď je pena hotová, postupne do nej pridávajte 6 lyžíc horúcej vody a stále šľahajte.

Do žĺtkovej peny potom po častiach jemne vmiešajte vyšľahaný bielkový sneh. Nakoniec opatrne primiešajte múku s práškom do pečiva a citrónovou kôrou.

Cesto vlejte do formy a pečte približne 30 minút. Či je korpus upečený, overte radšej špajdľou.

Príprava krému:

Najskôr vyšľahajte smotanu do tuha. V druhej mise premiešajte pomocou vidličky či metličky mascarpone s vanilkou. Potom mascarpone opatrne vmiešajte do šľahačky, kým nebude krém hladký a spojený.

TIP: Mascarpone je citlivé na prešľahanie – môže sa „zraziť“, keď sa šľahá príliš dlho alebo prudko. Preto je lepšie najprv vyšľahať samotnú smotanu a do nej opatrne vmiešať mascarpone.

Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežte na polovicu. Jednu polovicu potrite 1 pohárikom HiPP BIO SUPEROVOCIE (napr. jablká s jahodami a malinami). Druhú polovicu potrite trochou krému.
Spojte korpusy a potrite ich zvyšným množstvom krému. Tortu môžete ozdobiť čerstvým ovocím, voňavou medovkou alebo mätou. Nakoniec môžete tortu deťom rozveseliť BIO ovsenými srdiečkami HiPP.