Vitamín E počas tehotenstva chráni bunky

Prečo je vitamín E taký dôležitý?

Malé množstvá vitamínu E sú aj v celozrnných výrobkoch

Vitamín E patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch, čo znamená, že ho telo dokáže spracovať iba v kombinácii s tukom. Vitamín E je prospešný predovšetkým pre pokožku, vlasy a sliznice. Ale podieľa sa aj na tvorbe svalov, spojivového tkaniva a  ciev. Telo potrebuje vitamín E na budovanie imunitného systému. Vitamín E chráni bunkové steny pred agresívnymi zlúčeninami kyslíka tým, že vychytáva takzvané voľné radikály a zneškodňuje ich.

Potraviny, ktoré dodávajú veľké množstvá vitamínu E

Rastlinné produkty, ktoré sú bohaté aj na tuky, sú väčšinou dobrými zdrojmi vitamínu E. Medzi najlepšie zdroje vitamínu E patrí olej z pšeničných klíčkovsvetlicový olej a slnečnicový olej, mandle a orechy. Celozrnné výrobky tiež obsahujú malé množstvá vitamínu E.

Prejavy pri nedostatku vitamínu E

Prvým znakom nedostatku vitamínu E je spravidla suchá, vráskavá koža a súčasne pocit únavy a podráždenia. Metabolizmus svalov nepracuje naplno a môže byť znížená aj tvorba červených krviniek.

Objavte viac od HiPP

 

Dôležité živiny

Správna výživa počas tehotenstva zohráva dôležitú úlohu pri zdravom vývoji dieťaťa.

Zistiť viac

 

HiPP Baby club

Pravidelné informácie a tipy do emailu. Zábavné súťaže a ďalšie.

Registrujte sa