Áno, čítate správne!
Repkový olej poskytuje totiž mnoho nutričných benefitov. Práve preto ho HiPP pridáva do svojich príkrmov. Samozrejme v BIO kvalite.
Repkový olej patrí k najvýznamnejším zdrojom omega 3 polynenasýtených mastných kyselín rastlinného pôvodu, a zároveň obsahuje najmenej nasýtených mastných kyselín.
Napr. ľanový alebo olej z vlašských orechov majú lepší pomer týchto mastných kyselín, sú však drahšie, a naviac ľahšie podliehajú oxidácii (napr. pri skladovaní alebo tepelnej úprave).
Optimálne zloženie nenasýtených mastných kyselín repkového oleja prispieva pri pravidelnej konzumácii nie len k zníženiu rizika ischemickej choroby srdca, ale znižuje aj hladinu cholesterolu.
V repkovom oleji nájdete okrem priaznivého zloženia mastných kyselín aj ďalšie biologicky aktívne látky, obzvlášť rastlinné steroly a tokoferoly. Rastlinné steroly, ktoré sú obsiahnuté vo vyššom množstve, než obsahujú bežné oleje, napomáhajú znižovaniu hladiny cholesterolu.
Repkový olej má tiež vysoký bod prepálenia (okolo 200 °C), je teda až po túto teplotu stabilný a neprepaľuje sa. Oproti bežne používanému slnečnicovému oleju je teda ideálny na varenie, pečenie a krátke vyprážanie.