Rozhovor o pečati BIO kvality

BIO produkcia je na vzostupe. Sú však BIO potraviny skutočne garanciou zdravej výživy? V súčasnosti sa všetko, od čokolády po lupienky môže nazývať BIO produkt, pokiaľ to spĺňa zákonné požiadavky. 

Prof. Dr. Claus Hipp ovplyvnil ekologické hospodárenie v Nemecku ako nikto iný. Chceli by sme vám podrobnejšie vysvetliť rozdiel medzi štandardným BIO produktom a BIO kvalitou HiPP.

Pán Dr. Hipp, ste držiteľom vlastnej pečati BIO kvality. Prečo?

C. Hipp: V prvom rade pochádza z dlhodobej tradície. S ekologickým hospodárením sme začali pred viac ako 50 rokmi. Vtedy nebolo ekologické hospodárenie závažnou témou. Práve naopak. Používanie chemikálií v poľnohospodárstve bolo čoraz populárnejšie. So spoločnosťou HiPP sme sa rozhodli plávať proti tomuto prúdu. Začali sme praktizovať ekologické hospodárenie, pretože sme bolo tým naozaj nadšení. A pri tejto našej práci sme nastavili nové štandardy kvality pre dojčenskú stravu.

Ale logo EÚ označujúce BIO produkty je symbolom kvality, nie je tak?

C. Hipp: Pravdaže. Nariadenie EÚ o ekologiclom poľnohospodárstve je dobrá vec. Zakazuje používanie chemických a syntetických postrekov a hnojív a poskytuje predpisy týkajúce sa umiestnenia polí, typu osiva a mnohých ďalších vecí. Nie je však potom zbytočné používať osobitnú pečať na BIO produkty?

C. Hipp: Vôbec nie. Štandardné BIO logo je dobré, ale nehovorí o tom, či príslušné BIO produkty skutočne neobsahujú žiadne škodlivé látky. Aj znečisťujúce látky z ovzdušia alebo zo susedných polí môžu kontaminovať oberané plodiny. Ustanovenia teda povoľujú, že v dojčenskej strave veľmi malé množstvá pesticídov. Na druhej strane spoločnosť HiPP praktizuje politiku nulovej tolerancie: to znamená, že v našej dojčenskej strave netolerujeme ani najmenšie zvyšky pesticídov. Do pohárikov sa dostanú iba dokonale BIO suroviny, ktoré potom dostanú pečať BIO kvality.

HiPP BIO pečať predstavuje najvyšší štandard čistoty. Ako je dnes vôbec možné dosiahnuť tento cieľ?

C. Hipp: V prvom rade odoberáme vzorky pôdy s cieľom stanoviť, či je určité pole vôbec vhodné. Pole môže byť vhodné pre spoločnosť HiPP len vtedy, keď je umiestnené ďaleko od priemyselných závodov a frekventovaných ciest. Už pred mnohými rokmi sme uzavreli exkluzívne zmluvy s najlepšími vhodnými pestovateľskými oblasťami na rozličné typy našich rastlín. V priebehu mnohých desaťročí sme získali špeciálne poznatky o tom, ako striedať plodiny, aby sa zachovala najnižšia možná úroveň kontaminácie škodlivými látkami. Okrem toho podporujeme farmárov praktizujúcich ekologické poľnohospodárstvo a úzko s nimi spolupracujeme. Neskôr, keď farmári dodajú suroviny do našich závodov, sa ich spracovávanie môže začať až vtedy, keď laboratórium potvrdí, že tieto produkty spĺňajú prísne požiadavky spoločnosti HiPP na čistotu.

Ako ďaleko siaha vaša kontrola škodlivých látok?

C. Hipp: V našich testoch kontrolujeme 800 škodlivých látok, čo je oveľa viac, ako vyžaduje zákon. Naše testy sú také precízne, že by sme našli dokonca aj jedno zrnko soli v bazéne dlhom 50 m. Okrem toho existujú škodlivé látky, ktorých prítomnosť v dojčenskej strave zákonodarcovia vôbec neregulujú. Spoločnosť HiPP si dobrovoľne zaviedla mimoriadne prísne obmedzenia týkajúce sa všetkých škodlivých látok, ktoré sú v súčasnosti známe. Sme jednoznačne prísnejší, ako vyžaduje zákon. Naši ekologickí farmári však prinášajú jeden neoceniteľný príspevok v zmysle čistoty: už viac ako 50 rokov poznajú náš nekompromisný postoj. '
BIO potraviny podľa HiPP znamená nepristúpiť na žiadne kompromisy, pokiaľ ide o BIO suroviny. Ale ako je to s výrobným procesom? 
BIO potraviny HiPP znamenajú oveľa viac. Napríklad: veľký podiel manuálnej práce – v poľnohospodárskej, ako aj v priemyselnej výrobe. Suroviny, ktoré schválilo laboratórium, starostlivo preberáme tak, aby sa zaistila kvalita každej mrkvy a každého hrášku. To, čo si kúpite v jednom poháriku výživy, prešlo viac ako 260 kontrolami. Až na konci tohto celého úsilia dáme produktu HiPP BIO pečať.

A ako je to s mäsom?

S. Hipp: Úplne rovnako. Ak sa zvieratá udržiavajú v podmienkach vhodných pre svoj druh a ak sa chovajú a kŕmia ekologicky, neslúži im to iba na poskytnutie blahobytu. Budú mať aj silnejšiu imunitu a budú zdravšie. Nedá sa poprieť, že to bude mať pozitívny vplyv aj na chuť mäsa. Viete, za desaťročia spolupráce už našich ekologických farmárov skutočne „poznáme“. Sme schopní dôsledne dokumentovať, odkiaľ pochádza každé jedno zviera, či je to dobytok, alebo morka. Aj keď sa zvieratá chovajú vo vhodných podmienkach a dostávajú iba potravu rastlinného pôvodu, pred spracovaním stále podrobujeme ich BIO mäso dôkladným testom na možnú prítomnosť škodlivých reziduí. Týmto spôsobom môžeme na 100 % zaručiť, že BIO mäso HiPP má vynikajúcu kvalitu.

Stojí za Vašou pečaťou BIO kvality výrobný postup šetrný k životnému prostrediu?

S. Hipp: HiPP BIO produkcia pre nás znamenajú prácu v súlade s prírodou. Náš závod v Pfaffenhoffene je CO2 neutrálny. Naša elektrina pochádza výlučne z obnoviteľných zdrojov energie. Podľa môjho názoru patrí k zodpovednému ekologickému hospodáreniu aj naša zodpovednosť voči životnému prostrediu.

Pán Dr. HiPP, ešte jedna záverečná otázka: Čo si myslíte o genetickom inžinierstve?

S. Hipp: Každý, kto ma pozná, Vám povie, že som bol odjakživa kategoricky proti genetickému inžinierstvu v poľnohospodárstve. A som veľmi rád, že zákon zakazuje používanie genetické inžinierstva v ekologickom hospodárení. Osobne si myslím, že geneticky modifikované zložky nepatria do žiadneho jedla, nieto ešte do dojčenskej výživy.

Pán Dr. Hipp, ďakujeme veľmi pekne za rozhovor.