Zeleninové placky len tak do ručičky alebo na obed s kašou

V recepte si ukážeme, ako môžete nenápadne schovať zeleninu do chutných placiek. Placky môžete podávať s jemnou zemiakovou kašou alebo si ich zabaliť do krabičky ako desiatu na cesty.

TIP: Starším deťom (1 rok a viac) a dospelým môžete časť zmesi na placky dochutiť tvrdým syrom a obľúbeným korením (grilovacie, paprika, sušený cesnak a pod.). Do zmesi môžete tiež primiešať zvyšky pečeného alebo vareného mäsa. Uvidíte, ako rýchlo placky zmiznú z taniera.

Na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 300 g jemne nastrúhanej mrkvy
  • 1 menšia cuketa jemne nastrúhaná (300 g)
  • 2 vajcia
  • 100–150 g hladkej múky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 2 hrste nasekanej petržlenovej vňate
  • BIO repkový olej HiPP na opekanie alebo potretie placiek
  • 30 g mletých orechov alebo semienok, prípadne strúhanka na zahustenie zmesi
  • tvrdý syr na posypanie (eidam, gouda, čedar) pre staršie deti a dospelých

Zemiaková kaša pre najmenších (do 1 roka):

Ako na to:

Najskôr si pripravíme jemne nastrúhanú mrkvu a cuketu. Cuketu po nastrúhaní nezabudnite dobre vyžmýkať, aby placky neboli príliš vodnaté.

K nastrúhanej zelenine pridáme dve vajcia, múku, cesnak, korenie a bylinky. Všetko dôkladne premiešame. Nakoniec prisypeme mleté orechy alebo semienka. Takto pripravená zmes je vhodná aj pre najmenšie deti do 1 roka. Starším deťom a dospelým môžete časť zmesi dochutiť strúhaným syrom a ďalším korením.

Z pripravenej zmesi vytvarujeme menšie placky, ktoré môžete opekať na nepriľnavej panvici, alebo ich ľahko potreté olejom zapiecť v rúre – pri 190 °C asi 30 minút dozlatista.

Placky môžete podávať teplé s jemnou zemiakovou kašou. Alebo si ich môžete vziať do krabičky ako desiatu na cesty.