Mliečny lexikón

Hydrolyzovaná (štiepená) bielkovina

Mlieka s hydrolyzovanou bielkovinou (HA mlieka) sú odporúčané pre bábätká, u ktorých hrozí riziko rozvoja alergií a ktoré nie sú dojčené, alebo sú dojčené len čiastočne. Dieťa sa považuje za ohrozené alergiou, ak trpí alergiami priamy príbuzný. Pozrite sa tu, aké je riziko u vášho dieťaťa. Ak zistíte u vášho dieťaťa zvýšené riziko alergie, mali by ste sa poradiť so svojim pediatrom a zvážiť HA mlieko. Toto mlieko obsahuje štiepenú (odborne povedané hydrolyzovanú) bielkovinu. V bežnom dojčenskom mlieku bielkovina štiepená nie je. Kravské mlieko je jedným z najčastejších alergénov v dojčenskom a batoľacom veku. Imunitný systém reaguje na bielkovinu kravského mlieka alergickou reakciou. U HA mlieka potom vďaka špeciálnym postupom dochádza k rozdeleniu bielkovín na malé časti. Tieto menšie proteínové časti sú imunitným systémom dieťaťa lepšie prijímané a znižujú pravdepodobnosť alergickej reakcie. Riziko vzniku alergie je výrazne znížené pri podávaní dojčenského mlieka s hydrolyzovanou bielkovinou, čo bolo preukázané aj klinickými štúdiami. Viac informácií tu.