Strava a vyvážený jedálniček dojčiacej ženy

Dojčenie je najdôležitejším a najprospešnejším spôsobom stravovania bábätiek v prvom polroku ich života. Sú teda plne odkázané na mamičku a na materské mlieko, z ktorého čerpajú všetky potrebné živiny, minerály, vitamíny alebo napríklad protilátky. V ČR kojí 85% matiek, čo je veľmi pekné číslo a vďaka súčasným trendom sa predpokladá, že neustále porastie.

Dojčenie teda nie je tým, čo by mamičky zanedbávali. Kde sú ale veľké medzery, to je bohužiaľ starostlivosť o svoj vlastný jedálniček. Častá snaha schudnúť po pôrode tehotenstvom nabrané kilá alebo možno len nedostatočná informovanosť o dôležitosti stravy mamičiek, vedie k deficitu prospešných tukov, vitamínu D, železa, jódu ale i celkovému nedostatku energie.

Vitamín D a vápnik sú dôležité pre správny vývoj zubov a kostí. Železo a zinok majú dôležitú úlohu vo vývoji imunitného systému dieťaťa.

Celkový nedostatok energie

Je to práve jedálniček matky, ktorý rozhoduje o kvalite materského mlieka. V dobe dojčenia sú energetické nároky na organizmus ženy až 5x vyššie a s tým je treba príjem energie navýšiť. To sa však nedeje a u väčšiny mamičiek sa príjem energie pohybuje dokonca pod normou bežných výživových hraníc pre ženy daného veku. Výsledkom je unavená žena a nedostatočná tvorba materského mlieka.

Okrem dostatočného príjmu energie je nutné klásť dôraz i na adekvátny príjem jednotlivých živín. Pokiaľ neprichádzajú spolu so stravou (vitamíny a minerálne látky), začne ich organizmus ženy brať z vlastných zásob, ktoré sa časom vyčerpajú a materské mlieko o ne začne byť značne ochudobnené. Ohrozené sú potom predovšetkým hladina vápnika, kyseliny listovej, železa, zinku, jódu alebo vitamínu B12.

Riešenie nedostatočného príjmu živín

Základom jedálnička dojčiacej matky by mala byť pestrá a vyvážená strava, ktorá zahŕňa navýšenie príjmu energie. Ideálne od  začiatku dojčenia by sa mamička mala starať nielen o novorodenca, ale i o seba a dávať pozor na vlastnú životosprávu, ku ktorej nepatrí v období dojčenia redukcia hmotnosti. Naopak je potrebné zvýšiť príjem celkovej energie cca o 1/5 (o 300-500 kcl) a zvýšiť príjem vitamínov  a minerálov vo vlastnom jedálničku.

Vitamínu D prijíma 94% mamičiek menej, než je jeho potreba v období dojčenia. Z nich dokonca75% neprijíma ani tretinu doporučenej dennej dávky! U jódu sa dostávame na 97% dojčiacich žien, ktoré nemajú v strave dostatočné množstvo tohto minerálu.

Bielkoviny – príjem bielkovín by sa mal v období kojenia zvýšiť o 15 g za deň. Za vhodné považujeme mliečne výrobky (nízkotučné aj kyslé), chudé mäso alebo napríklad vajce a strukoviny. Ideálne sú 1-3 porcie bielkovín za deň.

Sacharidy – aby sme dosiahli vyšší príjem celkovej energie, sú sacharidy v strave matky veľmi dôležité a ich navýšenie by malo byť o 50 g na deň. Vyberať je vhodné predovšetkým z celozrnných potravín. Vyvarujte sa príjmu jednoduchých cukrov vo forme čokolád a iných sladkostí. Dojčiaca žena by mala mať 5-6 sacharidových porcií za deň (pečivo, zemiaky, cestoviny, ryža, v najlepšom prípade celozrnné).

Tuky – Pozor na ne, nesnažte sa množstvo tuku v strave nijako redukovať. Po dobu dojčenia sú nevyhnutné a majú nezastupiteľnú úlohy v strave a v materskom mlieku. Naopak odporúčanie je na strane navýšenia prospešných omega 3 mastných kyselín, ktoré nájdete v rybách či vhodných rastlinných olejoch. Omega 3 mastné kyseliny zohrávajú dôležitú úlohu vo vývoji mozgu dieťaťa.

Jedálniček je vhodné denne doplniť 3-5 porciami čerstvej zeleniny a 2-4 porciami čerstvého ovocia.

Pozor u mamičiek vegániek, aby mali dostatok živín vo vlastnej strave. Ani vyvážená strava u nich nepokryje dostatočné množstvo vitamínu B12. Ten je teda nutné suplementovať formou potravinového doplnku. Omega 3 mastné kyseliny získate príjmom 1-2 lyžičiek ľanového oleja denne, pozor však na jeho teplotu. Omega 3 mastné kyseliny sú citlivé na zahriatie, takže je treba ich používať do šalátov a pri príprave surovej stravy.

Pitný režim dojčiacej ženy

Dojčiaca matka by mala vypiť denne aspoň 2 – 3 litre vhodných tekutín, za ktoré považujeme kvalitnú pitnú vodu (ideálne nesladenú), minerálnu vodu so slabou mineralizáciou, nesladený čaj, mliečne nápoje alebo vodou riedené ovocné šťavy. V teplých dňoch však nezabudnite toto množstvo ešte navýšiť.

Pokiaľ si mamička dopraje rada kvalitnú kávu, mala by sa obmedziť na maximálne 2-3 kávy za deň. U bylinných čajov majte na vedomí, že aktívne látky z bylín sa dostávajú do materského mlieka, pozor teda na vhodný výber. 

Preventívne proti kolike a alergiám

Je chybou, že značná časť mamičiek hneď po pôrode nasadí diétu, z ktorej vyradí potenciálne potravinové alergény a potraviny, ktoré nafukujú. Takéto opatrenie je úplne zbytočné, pretože každé dieťa je iné a veľmi ľahko vypozorujete, čo práve vášmu  dieťaťu nevyhovuje a stravu prípadne upravíte dodatočne.

To, ako dieťa reaguje na vašu stravu, poznáte s oneskorením cca 10-12 hodín. Môžete si v prvých týždňoch vlastný jedálniček zapisovať a prípadné nevyhovujúce potraviny potom nahradiť inými, výživovo rovnako hodnotnými.

Jedálniček dojčiacej ženy: Zhrnutie

Kedy: Od narodenia dieťaťa ideálne do 2 rokov veku dieťaťa, pokiaľ v tej dobe stále kojíte.

Čo: Vitamín C, vápnik, zinok, železo, kyselina listová, jód a vitamín B12.

Príprava: Zmapujte si svoj obvyklý príjem energie a v dobe dojčenia ho navýšte o 300-500 kcal. denne.

Denný jedálniček:

  • 1-3 porcie bielkovín za deň ( mliečne výrobky – nízkotučné či kyslé, chudé mäso, alebo napríklad vajce a strukoviny)
  • 5 – 6 sacharidových porcií za deň (pečivo, zemiaky, cestoviny, ryža, v najlepšom prípade celozrnné)
  • Navýšením prospešných omega 3 matných kyselín z rýb a vhodných rastlinných olejov
  • 3 – 5 porcií čerstvej zeleniny a 2 – 4 porcie čerstvého ovocia.
  • 2 – 3 litre vhodných tekutín – nesladená, slabá minerálna voda, nesladený čaj, mliečne nápoje alebo vodou riedené ovocné šťavy, maximálne 2 – 3 kávy za deň.

Tajný tip:  Rozhodne pri dojčení nemyslite na diéty a radšej ako na množstvo sa zamerajte na kvalitnú stravu plnú vitamínov a minerálov.