Vzorové jedálničky pre malých športovcov

Neviete s istotou, ako na to, aby deťom chutilo a dostali všetko, čo ich športujúci organizmus potrebuje? Prinášame vám zdravé jedlá pre deti – vzorové jedálničky pre všetkých škôlkarov, ktorí milujú šport, každý deň sú v pohybe a už začínajú aj s prvými tréningmi.
Recepty pripravila Ing. Janka Guráňová, nutričná špecialistka, výživová poradkyňa, mama a sympatická žena, ktorá vie, že kvalitná strava je dôležitá od útleho detstva. Založila projekt Zdravo s Jankou, v rámci ktorého vedie minikurz zdravej stravy detí od najmenších až po dospievajúcich školákov.
1. Jedálniček pre futbalistu či florbalistu
(cca 1 800 kcal, tréning poobede/večer)

Raňajky:
Ovsené vločky (40 g), mlieko (200 ml), jablko (1 ks, postrúhané), pomleté vlašské orechy (1 ČL), škorica, kvapka medu
Postup: Všetky suroviny okrem medu vložte do hrnca a chvíľu povarte na kašu. Na tanieri oslaďte medom.
Desiata:
Banán (1 ks), chlieb (1 krajec, cca 50 g) s kvalitným arašidovým maslom (1 ČL)
Obed:
Kuracie prsia (80 g) so zeleninovou zmesou na olivovom oleji, zemiaky (150 g) s maslom a petržlenovou vňaťou, mrkvový šalát s jablkom
Postup: Kuracie prsia nakrájajte na rezančeky, orestujte na troche olivového oleja a nechajte prikryté dusiť 15 minút. Potom pridajte mrazenú zeleninovú zmes podľa vlastného výberu a ešte 10 – 15 minút povarte. Ochuťte soľou a korením. Podávajte so zemiakmi (alebo s cestovinami či ryžou) a so šalátom.
Predtréningový olovrant (1 – 2 h pred tréningom):
Biely jogurt (125 g), banán alebo hrsť ovocia, kukuričné chrumky (1 hrsť) pre tých, ktorí radi chrumkajú, alebo pomleté ovsené, prípadne pohánkové vločky pre tých, ktorí preferujú zdravšiu alternatívu.

Večera (po tréningu):
Celozrnné cestoviny (60 g v sušenom stave), tuniak vo vlastnej šťave (½ konzervy), kukurica, cherry paradajky, olivový olej (1 ČL)
Postup: Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Pridajte tuniaka, kukuricu a nakrájané cherry paradajky. Pokvapkajte olivovým olejom, ochuťte bylinkami, trochou citrónovej šťavy a soľou. Ak je to veľmi suché, môžete do jedla primiešať trochu kečupu.
Malý dezert pred spaním:
Mlieko (150 ml) alebo tvaroh s medom a trochou kakaa
2. Jedálniček pre gymnastku
(cca 1 600 kcal, tréning doobeda)
Raňajky:
Zeleninové placky na plechu. (Recept postačí na 12 – 14 kúskov. Možno ich pripraviť deň vopred a ráno ohriať. Deťom budú chutiť, aj keď budú mať izbovú teplotu.)
Suroviny:
125 g balenie HiPP BIO prvá mrkva (mrkvové pyré)
2 vajcia
50 g hladkej celozrnnej múky (alebo pšeničnej, podľa preferencie)
80 g nastrúhanej cukety
1 ČL repkového oleja (alebo olivového)
bylinky ako pažítka alebo kôpor (voliteľné)
soľ, korenie
Postup:
Predhrejte rúru na 200 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Vo väčšej miske zmiešajte mrkvové pyré, vajcia a múku – vytvorí sa vláčna kaša. Primiešajte nastrúhanú cuketu, bylinky a ochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte. Ak bude hmota príliš riedka, zahustite ju trochou múky. Na plech dávkujte pomocou lyžice menšie placky. Pečte ich 12 – 15 minút, až kým okraje nebudú jemne zlatisté. Nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte – ideálne s lyžičkou bieleho jogurtu alebo tvarohu (zdroj bielkovín).
Desiata (po tréningu):
Tvarohová nátierka (60 g tvarohu + bylinky), chlebík (1 krajec), uhorka, paprika
Obed:
Dusené hovädzie s ryžou natural a so šalátom z červenej kapusty
Suroviny:
80 g hovädzieho mäsa (stehno alebo roštenka)
120 g ryže natural
100 g červenej kapusty
1 sladšie jablko
1 PL repkového alebo olivového oleja
1 malá cibuľa
1 strúčik cesnaku
½ ČL mletej sladkej papriky
½ ČL sušeného tymianu alebo majoránu
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Nakrájajte mäso na menšie kocky. Na troche oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte mäso, osoľte, okoreňte, posypte paprikou a tymianom. Pridajte pretlačený cesnak, podlejte teplou vodou a duste na miernom ohni 40 – 50 minút, kým mäso nezmäkne. Ryžu natural prepláchnite a varte v mierne osolenej vode 25 – 30 minút, kým nebude mäkká, ale stále jemne na zhryz. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky, jablko nastrúhajte, premiešajte, pridajte olej a ochuťte štipkou soli.
Podávajte s ryžou a čerstvým kapustovým šalátom.
Olovrant:
Jablko, ryžové chlebíky (2 ks) s kvalitným arašidovým maslom (1 – 2 ČL)
Večera:
Zeleninové rizoto s vareným vajíčkom a so syrom
Suroviny:
120 g ryže (ideálne guľatozrnnej)
80 g hrášku (mrazeného alebo čerstvého)
80 g mrkvy
80 g cukety
1 vajce
1 PL nastrúhaného syra (napr. eidam, gouda)
1 malá cibuľa
1 PL oleja alebo masla
soľ, čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Ryžu prepláchnite a uvarte v osolenej vode do mäkka. Mrkvu nakrájajte na malé kocky, cuketu na polmesiačiky a cibuľu nadrobno. Na oleji alebo masle orestujte cibuľu, pridajte mrkvu, hrášok a cuketu. Restujte 5 – 7 minút, aby zelenina zmäkla, ale ostala mierne chrumkavá. Zmiešajte zeleninu s uvarenou ryžou, osoľte, okoreňte a podľa chuti pridajte nasekané bylinky. Vajce uvarte natvrdo, ošúpte a nakrájajte na mesiačiky.
Podávajte s vajíčkom navrchu a posypané nastrúhaným syrom.
Malý dezert pred spaním:
Teplé mlieko (150 ml) s kvapkou medu
Vyhnite sa lákavým chybám
Žijeme životy zamerané na špičkový výkon a nechtiac to niekedy prenášame na deti. Majú mnoho krúžkov alebo športujú až nadmerne. Robíme to v dobrej viere, s presvedčením, že najmenším štartujeme zaujímavú kariéru, ktorá im pomôže na náročnej ceste životom, no neraz ich zbytočne vyčerpávame. Dbajte na to, aby bol šport pre dieťa počas celého predškolského veku najmä hrou a zábavou.
Možno ste sa prichytili aj pri myšlienke, že svojmu malému športovcovi pomôžete výživovými doplnkami, aby viac vládal a rýchlejšie sa regeneroval. Radšej to nerobte. Mohlo by sa to skončiť obmedzením jeho rastu alebo inými nežiaducimi fenoménmi, ktoré sa s ním môžu ťahať celý život. Akékoľvek doplnky výživy konzultujte s pediatrom a konkrétnym odborným lekárom.