Nátierky, ktoré potešia imunitu, chuťové poháriky i detské očká

Deti sú prieberčivé, a ak sa im niečo nepáči, jednoducho to nevložia do úst. Až keď podrastú, pochopia, že odmietali hodnotné a veľmi dobré potraviny. Ak špekulujete, ako im do stravy prepašovať zdravé pochúťky aj na podporu imunity, pripravujte im nátierky. Keď po prvom hlte ulahodia ich jazýčku alebo ich očaria hravým naservírovaním vo forme panáčikov či iných pestrých tvarov, nezaoberajú sa tým, či je v nich mrkva, hrášok, tuniak, cícer alebo čokoľvek, čo by inak z jedla povyberali.
Recepty pripravila Ing. Janka Guráňová, nutričná špecialistka, výživová poradkyňa, mama a sympatická žena, ktorá vie, že kvalitná strava je dôležitá od útleho detstva. Založila projekt Zdravo s Jankou, v rámci ktorého vedie minikurz zdravej stravy pre deti od najmenších až po dospievajúcich školákov. Odborníčka pripomína, že základnou funkciou imunitného systému je obrana organizmu pred cudzorodými látkami a kondícia imunity závisí od genetiky, ale aj od životného štýlu dieťaťa.
Nátierky pre deti vo veku 2 až 3 roky
V tomto veku je dôležité ponúkať deťom jemné chute a hladké textúry. Vyhýbajte sa ostrým koreninám a voľte dobre stráviteľné suroviny.
1. Mrkvovo-cícerová nátierka s olivovým olejom
Dieťaťu dodá betakarotén, vlákninu a rastlinné bielkoviny.
Suroviny:
-
1 stredne veľká mrkva uvarená alebo dusená do mäkka, prípadne hotový príkrm prvá mrkva
-
3 PL vareného cícera
-
1 ČL panenského olivového oleja
-
štipka kurkumy
-
voda podľa potreby na zriedenie
Postup:
Všetko spolu rozmixujte na hladkú nátierku. Podávajte s kváskovým chlebom alebo ako dip k zelenine.

2. Jablkovo-tvarohová nátierka so škoricou
Je bohatá na vitamín C, vápnik a prírodné prebiotiká z ovocia.
Suroviny:
-
3 PL jemného tučného tvarohu
-
½ sladkého jablka nastrúhaného najemno alebo duseného
-
štipka mletej škorice, najlepšie cejlónskej
Postup:
Zmiešajte všetky suroviny. Podávajte ako nátierku na ryžový chlebík alebo ako snack lyžičkou. Jablko môžete nahradiť aj iným ovocím podľa sezóny alebo hotovým ovocným príkrmom. Vhodná je hruška, bobuľové ovocie alebo banán.
Pre deti vo veku 4 až 6 rokov
Staršie deti zvládajú rozmanitejšie chute, mierne výraznejšie koreniny a sú pripravené na širšie spektrum surovín podporujúcich imunitu.
1. Tuniaková nátierka s jablkom
Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny a vitamín D.
Suroviny:
-
1 menšia plechovka tuniaka vo vlastnej šťave – kúsky
-
1 PL čerstvého roztierateľného syra typu Lučina
-
1 sladkokyslá uhorka
-
1 menšie jablko
-
soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava (podľa chuti)
Postup:
Z tuniaka zlejte nálev, dajte ho do misky a vidličkou roztlačte. Pridajte roztierateľný syr, na hrubo nastrúhané jablko a uhorku nakrájanú na malé kúsky. Premiešajte, ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Natrite na pečivo a ozdobte nakrájanou zeleninkou.

2. Hrachová nátierka s čerstvými bylinkami
Je bohatá na obsah vitamínu C, kyseliny listovej a zeleného farbiva – chlorofylu.
Suroviny:
-
100 g mrazeného hrášku uvareného do mäkka
-
1 PL tahini alebo olivového oleja
-
čerstvé bylinky: medvedí cesnak, kôpor alebo petržlenová vňať
-
štipka soli
Postup:
Rozmixujte do hladka. Nátierka je skvelá aj ako plnka do tortily alebo wrapu.