Letná grilovačka bez mäsa? A čo vaše dieťa?

Nepatríte medzi flexitariánov? Tí mäso neodmietajú – len chcú jesť pestrejšie, ľahšie a s väčším dôrazom na rastlinné suroviny. Často tak do jedálnička zaraďujú bezmäsité jedlá. V lete je to ideálne: grilovačka bez mäsa chutí skvelo, zasýti a nezaťaží. Prinášame vám 7 receptov na bezmäsitú grilovačku, ktoré sedia aj flexitariánskemu štýlu.

Ale čo deti? Zoznámte sa so 100 % rastlinným menu pre malých flexitariánov. Kým si vy pochutnávate na halloumi burgri alebo grilovanej zelenine, vaše bábätko by nemalo zostávať len pri klasickej kombinácii „mrkva, zemiak“. Letné chute si totiž môže užiť aj ono – a to vďaka novému 100 % rastlinnému menu v skle.

  1. Halloumi burger s avokádom, limetkovým aioli a salsou

Grilované halloumi má úžasnú štruktúru aj chuť – a v burgri funguje dokonale. Pridajte domáce aioli s limetkou, krémové avokádo a sviežu salsu z paradajok a cibule. Výsledok? Burger, ktorý sa smelo postaví aj mäsovým klasikám.

Základné suroviny:

  • Halloumi
  • Zrelé avokádo
  • Limetka
  • Paradajky (alebo cherry)
  • Červená cibuľa
  • Majonéza + cesnak (na aioli)
  • Burgrové žemle
  • Bylinky: koriander / petržlen

Halloumi aj žemle ogrilujte. Zrelé avokádo roztlačte spolu s limetkovou šťavou a soľou. Paradajky nakrájajte na drobné kocky spolu s červenou cibuľou a urobte salsu. Majonézu premiešajte s prelisovaným cesnakom a doplňte o čerstvé bylinky. Zostavte burger a užite si nevšedný ohňostroj chutí!

2. BBQ špízy z údeného tofu s arašidovou omáčkou

Tofu v ľahko sladkej BBQ marináde, preložené paprikou, cuketou a cibuľou. Ogrilované dozlatista a podávané s hustou krémovou arašidovou omáčkou.

Základné suroviny:

  • Údené tofu
  • Cuketa
  • Paprika (rôzne farby)
  • Červená cibuľa
  • Marináda: sójová omáčka, cesnak, javorový sirup, citrón, údená paprika
  • Arašidové maslo
  • Kokosové mlieko
  • Limetka, čili

Kocky tofu marinujte v zmesi kvalitnej sójovej omáčky, cesnaku, javorového sirupu a údenej papriky. Pripravte si aj arašidovú omáčku – zmiešajte arašidové maslo spolu s kokosovým mliekom, limetkou a trochou čili. Tofu ogrilujte. Dobrú chuť!

3. Grilovaná kukurica s chipotle maslom a parmezánom

Sladká, ostrá, šťavnatá. Zaslúžený letný „must have“. Kukurica sa na grile opečie a hneď potrie maslom s cesnakom, údenou paprikou a štipkou čili. Nakoniec sa zasype parmezánom a pokvapká limetkou.

Základné suroviny:

  • Kukurica (klasická alebo vákuovaná)
  • Maslo
  • Údená paprika alebo chipotle
  • Cesnak
  • Parmezán
  • Limetka
  • Soľ, korenie

4. Stredomorská grilovaná zelenina v bylinkovom oleji s parmezánom

Toto nie je príloha. To je samostatné jedlo, ktoré zeleninu povyšuje na zážitok. Cuketa, baklažán, paprika, cibuľa – všetko grilované dozlatista a hneď po zložení z grilu premiešané v zmesi: olivový olej, sekané čerstvé bylinky, cesnak, soľ a jemne strúhaný parmezán. Zelenina sa krásne obalí a vsiakne všetku arómu. Ideálne teplá aj vlažná, ako hlavný chod alebo s bagetou.

Základné suroviny:

  • Cuketa, baklažán, paprika, červená cibuľa, cherry paradajky
  • Extra panenský olivový olej
  • Čerstvé bylinky (bazalka, tymian, oregano)
  • Cesnak
  • Jemne strúhaný parmezán
  • Soľ, korenie

5. Portobello burgre s balzamikom a pestom

Mäsistá textúra húb, výrazná chuť, umami až do špiku kosti.

Základné suroviny:

  • Veľké portobello huby
  • Balzamikový ocot
  • Olivový olej
  • Cesnak
  • Pesto (bazalkové)
  • Rukola
  • Burgrová žemľa

Portobello potrite olivovým olejom s cesnakom a ogrilujte. Rovnako tak ogrilujte žemle, ktoré následne potrite bazalkovým pestom. Pridajte grilované portobello, pokvapkajte balzamikovým octom. Pridajte čerstvú rukolu.

6. Grilované broskyne s medom, ricottou a pistáciami

Sladký dezert, ktorý vyzerá ako z reštaurácie – ale zvládnete ho aj na chate.

Základné suroviny:

  • Zrelé broskyne
  • Med
  • Ricotta
  • Pistácie (nasekané)

Broskyne rozpoľte, vyberte kôstku a reznou plochou ich položte na gril. Počkajte, kým zmäknú a začnú karamelizovať. Pokvapkajte kvalitným medom, pridajte lyžicu jemnej ricotty a posypte nasekanými pistáciami.

7. Grilovaný ananás s kokosovým cukrom a čili

Ananás posypte cukrom a grilujte. Bude karamelizovaný a ľahko pikantný. Najlepší s kokosovým alebo gréckym jogurtom.

Základné suroviny:

  • Čerstvý ananás
  • Kokosový cukor
  • Čili prášok alebo vločky
  • Kokosový alebo grécky jogurt (na podávanie)