​​​Dva recepty na zdravú mliečnu maškrtu plnú energie 

Mliečna strava nemusí byť strašiakom. Ak chcete vyskúšať niečo nezvyčajné, pripravte si s deťmi tapiokový puding s čerstvým sezónnym ovocím. Alebo zdravú ovsenú kašu bez varenia s použitím dojčenského mlieka typu junior. Hotová bude rýchlo a spestrí vám spoločný čas. Prajeme vám dobrú chuť k desiatej alebo olovrantu.  

Obe maškrty môžu chutiť lepšie, ak sa do ich prípravy pustíme spoločne – malí s veľkými. Rolu hlavného kuchára zvládne rovnako dobre mamka, babka, ocko i dedko.  

  1. Ovsená kaša s dojčenským mliekom 

Suroviny na 2 porcie: 

  • 1 veľké nastrúhané jablko (bez šupky) 

  • citrónová šťava na jemné dochutenie 

  • ½ ČL medu na jemné dosladenie (nemusí byť) 

  • ovocie na ozdobenie (maliny, čučoriedky, plody muchovníka, čerešne, jahody, marhule, broskyne alebo aj plátky ďalšieho jabĺčka atď.) 

  • nadrobno posekané vlašské orechy alebo lieskovce 

Postup: 

Do misky nasypeme ovsené vločky. Tri polievkové lyžice môže nabrať náš odhodlaný malý pomocník alebo pomocníčka – či budú lyžice jemne kopcovité alebo zarovnané, na tom až tak nezáleží. Umyté a ošúpané väčšie jabĺčko nastrúha najemno niekto z dospelých. Najlepšia je šťavnatá sladkokyslá odroda s plnou chuťou, ale môžeme použiť aj kvalitné hotové ovocné pyré (detský príkrm v sklenej fľaštičke). Postrúhané jablko alebo pyré zmiešame s ovsenými vločkami. Konzistencia nemá byť tuhá, skôr voľnejšia.  

Zmes odložíme bokom, aby ovsené vločky zmäkli v ovocí. Pripravíme si potrebné množstvo dojčenského mlieka (podľa návodu výrobcu). Mlieko pridáme k zmesi ovsených vločiek a ovocia a všetko spolu premiešame. Do hotovej kaše pridáme podľa chuti trochu citrónovej šťavy, prípadne dosladíme troškou medu (obvykle to nie je potrebné).  

Ovsenú maškrtu ozdobíme chutným sezónnym ovocím a posekanými orieškami. Pokrm je vhodný pre deti i dospelých. Nebojte sa pochutnať si spoločne.  

Benefity pripravenej dobroty: 

Ovsené vločky sú cenným zdrojom energie i živín. Obsahujú komplexné sacharidy, rastlinné bielkoviny, ale aj vlákninu. Organizmu detí dodajú okrem výdrže, ktorú potrebujú na hry a šantenie, aj látky podporujúce zdravé trávenie. Obsahujú aj vitamíny skupiny B, vitamíny E a K, železo, horčík, zinok, vápnik či draslík. Orechy pomáhajú pri ​vývoji nervovej sústavy.  

  2. Tapiokový puding 

Suroviny na 2 porcie (ak vás je viac, dávku zdvojnásobte alebo strojnásobte): 

  • 30 g tapiokových perličiek 

  • 250 ml mlieka 

  • štipka vanilky 

  • 1 ČL medu alebo trstinového cukru 

  • ovocie na ozdobenie (maliny, čučoriedky, plody muchovníka, čerešne, jahody, marhule, broskyne a pod.) 

Postup:  

Chutné čerstvé sezónne ovocie očistíme, umyjeme a dáme osušiť na utierku. Väčšie kúsky nakrája mamka alebo ocko na menšie. 

Následne dá jeden z rodičov zovrieť v malom hrnci mlieko, pridá štipku vanilky a tapiokové perličky. Spolu sledujeme, ako sa z riedkej hmoty postupne stáva hustejšia a hustejšia kaša, a nezabúdame ju pravidelne miešať.  

Hotovo máme, keď sa perličky stanú takmer priesvitnými a kaša je hustá. Tesne pred koncom si ju môžeme jemne dosladiť medom. Ak by bola kaša príliš hustá, môžeme pridať viac mliečka. Rozdelíme ju do pripravených misiek alebo pohárikov a sledujeme, ako sa z nej pri chladnutí stáva puding. Na záver ozdobíme ovocím a spoločný výtvor si spoločne aj vychutnávame.  

Benefity pripravenej dobroty: 

Tapiokové guľôčky sú z tapiokového škrobu, je to bezlepková sacharidová potravina. Deťom dodá potrebnú energiu, zatiaľ čo ovocie a mlieko doplnia pestrú škálu vitamínov, minerálnych látok, bielkovín a vlákniny, čím sa vytvorí komplexný a zdravý snack pre celú rodinu.