Dva recepty na zdravú mliečnu maškrtu plnú energie

Mliečna strava nemusí byť strašiakom. Ak chcete vyskúšať niečo nezvyčajné, pripravte si s deťmi tapiokový puding s čerstvým sezónnym ovocím. Alebo zdravú ovsenú kašu bez varenia s použitím dojčenského mlieka typu junior. Hotová bude rýchlo a spestrí vám spoločný čas. Prajeme vám dobrú chuť k desiatej alebo olovrantu.
Obe maškrty môžu chutiť lepšie, ak sa do ich prípravy pustíme spoločne – malí s veľkými. Rolu hlavného kuchára zvládne rovnako dobre mamka, babka, ocko i dedko.
1. Ovsená kaša s dojčenským mliekom
Suroviny na 2 porcie:
-
2 až 3 PL ovsených vločiek
-
1 veľké nastrúhané jablko (bez šupky)
-
2 dcl dojčenského mlieka
-
citrónová šťava na jemné dochutenie
-
½ ČL medu na jemné dosladenie (nemusí byť)
-
ovocie na ozdobenie (maliny, čučoriedky, plody muchovníka, čerešne, jahody, marhule, broskyne alebo aj plátky ďalšieho jabĺčka atď.)
-
nadrobno posekané vlašské orechy alebo lieskovce
Postup:
Do misky nasypeme ovsené vločky. Tri polievkové lyžice môže nabrať náš odhodlaný malý pomocník alebo pomocníčka – či budú lyžice jemne kopcovité alebo zarovnané, na tom až tak nezáleží. Umyté a ošúpané väčšie jabĺčko nastrúha najemno niekto z dospelých. Najlepšia je šťavnatá sladkokyslá odroda s plnou chuťou, ale môžeme použiť aj kvalitné hotové ovocné pyré (detský príkrm v sklenej fľaštičke). Postrúhané jablko alebo pyré zmiešame s ovsenými vločkami. Konzistencia nemá byť tuhá, skôr voľnejšia.

Zmes odložíme bokom, aby ovsené vločky zmäkli v ovocí. Pripravíme si potrebné množstvo dojčenského mlieka (podľa návodu výrobcu). Mlieko pridáme k zmesi ovsených vločiek a ovocia a všetko spolu premiešame. Do hotovej kaše pridáme podľa chuti trochu citrónovej šťavy, prípadne dosladíme troškou medu (obvykle to nie je potrebné).
Ovsenú maškrtu ozdobíme chutným sezónnym ovocím a posekanými orieškami. Pokrm je vhodný pre deti i dospelých. Nebojte sa pochutnať si spoločne.
Benefity pripravenej dobroty:
Ovsené vločky sú cenným zdrojom energie i živín. Obsahujú komplexné sacharidy, rastlinné bielkoviny, ale aj vlákninu. Organizmu detí dodajú okrem výdrže, ktorú potrebujú na hry a šantenie, aj látky podporujúce zdravé trávenie. Obsahujú aj vitamíny skupiny B, vitamíny E a K, železo, horčík, zinok, vápnik či draslík. Orechy pomáhajú pri vývoji nervovej sústavy.
2. Tapiokový puding
Suroviny na 2 porcie (ak vás je viac, dávku zdvojnásobte alebo strojnásobte):
-
30 g tapiokových perličiek
-
250 ml mlieka
-
štipka vanilky
-
1 ČL medu alebo trstinového cukru
-
ovocie na ozdobenie (maliny, čučoriedky, plody muchovníka, čerešne, jahody, marhule, broskyne a pod.)
Postup:
Chutné čerstvé sezónne ovocie očistíme, umyjeme a dáme osušiť na utierku. Väčšie kúsky nakrája mamka alebo ocko na menšie.
Následne dá jeden z rodičov zovrieť v malom hrnci mlieko, pridá štipku vanilky a tapiokové perličky. Spolu sledujeme, ako sa z riedkej hmoty postupne stáva hustejšia a hustejšia kaša, a nezabúdame ju pravidelne miešať.

Hotovo máme, keď sa perličky stanú takmer priesvitnými a kaša je hustá. Tesne pred koncom si ju môžeme jemne dosladiť medom. Ak by bola kaša príliš hustá, môžeme pridať viac mliečka. Rozdelíme ju do pripravených misiek alebo pohárikov a sledujeme, ako sa z nej pri chladnutí stáva puding. Na záver ozdobíme ovocím a spoločný výtvor si spoločne aj vychutnávame.
Benefity pripravenej dobroty:
Tapiokové guľôčky sú z tapiokového škrobu, je to bezlepková sacharidová potravina. Deťom dodá potrebnú energiu, zatiaľ čo ovocie a mlieko doplnia pestrú škálu vitamínov, minerálnych látok, bielkovín a vlákniny, čím sa vytvorí komplexný a zdravý snack pre celú rodinu.