Ako zeleninu schovať do jedál tak, že si to deti ani nevšimnú – a ešte si aj pochutnajú?

Leto je plné čerstvej zeleniny – paradajky, cukety, tekvice, mrkvy, bataty... ale ruku na srdce, nie vždy zelenina deti nadchne. Tu je pár osvedčených trikov, ako zeleninu schovať do jedál tak, že si to ani nevšimnú – a ešte si aj pochutnajú:

1. Zelenina do pizza cesta Nastrúhaná mrkva, cuketa alebo batat v ceste na domácu pizzu? Výborný spôsob, ako jedlo urobiť vláčnejšie, farebnejšie a výživnejšie. A deti väčšinou nespoznajú rozdiel!

2. Tekvicové lievance Stačí pridať zeleninové pyré do klasického cesta a máte lievance krásne farebné, jemné a plné vitamínov. Deti ich milujú napr. s jogurtom a ovocím.

3. Cuketový perník Tento dezert je letná legenda! Cuketa urobí perník krásne vláčny, ale chuťou ju tam vôbec necítiť. Perfektný spôsob, ako dostať zeleninu aj do sladkých pokrmov.

4. Zeleninové krémy s vykrojenými krutónmi Zeleninová polievka môže byť pre deti nuda – ale akonáhle ju dozdobíte domácimi krutónmi (napr. toastový chlieb vykrojte pomocou detských vykrajovačiek na sušienky a na sucho opečte na panvici alebo v rúre), zrazu sa z nej stane hit! 😉

Cuketový Perník

Suroviny:

  • 350 g cukety
  • 350 g hladkej špaldovej múky (ja dávam 1/3 celozrnnej + 2/3 hladkej)
  • 3 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 30 g holandského kakaa
  • 200 g oleja
  • 200 g mlieka
  • 1 kypriaci prášok do perníka (alebo 1 balíček)
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • Práškový cukor/čokoláda na dozdobenie

Plech 31x10 cm

Postup:

  1. Najprv si vyšľahajte vajcia s cukrom a olejom do peny – cca 5 minút.

  2. Primiešajte najemno nastrúhanú cuketu, múku, kakao, škoricu a kypriaci prášok.

  3. Potom prilejte mlieko, všetko dôkladne premiešajte a vzniknuté cesto vlejte do formy (31 x 11 cm) – vymastenej maslom a vysypanej strúhaným kokosom.

  4. Perník pečieme cca 30 minút pri teplote 180 °C.

  5. Po vychladnutí ho rozkrájajte, polejte čokoládou alebo posypte cukrom.

 

Pizza Cesto s Mrkvou

  • 250 g hladkej múky (môžete dať polovicu na polovicu s celozrnnou)
  • 150 – 180 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 g jemne nastrúhanej mrkvy (zhruba 1 stredná mrkva)

Obloha:

  • mozzarella
  • sugo alebo paradajková passata
  • sušená bazalka alebo provensálske bylinky
  • kukurica

Postup:

  1. Do misy dajte múku zmiešanú s droždím, soľ, olej a mrkvu. Vypracujte hladké cesto – ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky, ak je príliš tuhé, pridajte trochu vody.

  2. Zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 60 minút, kým nezdvojnásobí objem.

  3. Cesto rozdeľte na porcie (napr. na 2 tenšie pizze), rozvaľkajte a pripravte pizzu podľa chuti. Cesto potrite najprv sugom, naukladajte oblohu (šunka, tuniak, kukurica atď.) a nakoniec zasypte syrom.

  4. Pečte vo vyhriatej rúre na 230–250 °C asi 10 – 12 minút.

Tekvicové Lievance

  • 300 g (2 poháre) tekvicového pyré
  • 3 vajcia
  • 120 g hladkej múky
  • 250 ml polotučného mlieka
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Olej na potretie panvice

Na podávanie:

  • Jogurt
  • Čerstvé ovocie
  • Javorový sirup či rozpustená čokoláda
  1. Najprv si pripravte tekvicu, ktorú dôkladne umyte a očistite. Nie je nutné ju lúpať. Tekvicu môžete buď opiecť v rúre, alebo podusiť s trochou vody v hrnci. Ja mám radšej pečenú – nakrájam tekvicu na mesiačiky, rozložím ju na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 200 °C asi 15 minút do zmäknutia. Po vychladnutí tekvicu rozmixujem na pyré. Čo nespotrebujem, zamrazím.
  2. Príprava cesta: Do väčšej misy vložte pečenú tekvicu, vajcia, mlieko a metličkou dôkladne rozmiešajte. Do zmesi potom postupne prisypávajte múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  3. Lievance opekajte na strednom plameni (stupeň 4 z 9) na vopred rozpálenej olejom potretej panvici alebo lievanečníku.
  4. Príprava krému: Jednoducho zmiešajte grécky jogurt s ricottou.

Lievance podávajte s jogurtovým krémom, preliate slaným karamelom s krájaným čerstvým jabĺčkom či ovocím podľa chuti.

Zeleninový Krém

  • 500 g čerstvej zeleniny (karfiol, mrkva, brokolica, zeler, cuketa…)
  • 300 g zemiakov
  • 600 ml – 1 l vývaru alebo vody
  • 1 šalotka
  • 20 ml masla alebo oleja
  • 250 ml smotany 12%
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Podľa chuti soľ, korenie
  • 4 krajce toastového chleba
  1. Cibuľu nakrájajte najemno a v hrnci speňte na oleji. Do hrnca ďalej pridajte očistenú zeleninu krájanú na zhruba rovnako veľké kúsky a na malé kocky krájané zemiaky. Opekajte 5 minút za stáleho miešania, kým sa zelenina nerozvonia. Pridajte cesnak a opekajte ďalšiu minútu.
  2. Všetku zeleninu zalejte zeleninovým vývarom a smotanou.
  3. Varte na miernom plameni približne 35 minút.
  4. Polievku rozmixujte ponorným mixérom a krátko povarte.
  5. Dochuťte soľou a korením.
  6. Krajce chleba nakrájajte na kocky a na sucho opečte v rúre na 200 °C približne 8 minút dozlatista.