Ako zeleninu schovať do jedál tak, že si to deti ani nevšimnú – a ešte si aj pochutnajú?
Leto je plné čerstvej zeleniny – paradajky, cukety, tekvice, mrkvy, bataty... ale ruku na srdce, nie vždy zelenina deti nadchne. Tu je pár osvedčených trikov, ako zeleninu schovať do jedál tak, že si to ani nevšimnú – a ešte si aj pochutnajú:
1. Zelenina do pizza cesta Nastrúhaná mrkva, cuketa alebo batat v ceste na domácu pizzu? Výborný spôsob, ako jedlo urobiť vláčnejšie, farebnejšie a výživnejšie. A deti väčšinou nespoznajú rozdiel!
2. Tekvicové lievance Stačí pridať zeleninové pyré do klasického cesta a máte lievance krásne farebné, jemné a plné vitamínov. Deti ich milujú napr. s jogurtom a ovocím.
3. Cuketový perník Tento dezert je letná legenda! Cuketa urobí perník krásne vláčny, ale chuťou ju tam vôbec necítiť. Perfektný spôsob, ako dostať zeleninu aj do sladkých pokrmov.
4. Zeleninové krémy s vykrojenými krutónmi Zeleninová polievka môže byť pre deti nuda – ale akonáhle ju dozdobíte domácimi krutónmi (napr. toastový chlieb vykrojte pomocou detských vykrajovačiek na sušienky a na sucho opečte na panvici alebo v rúre), zrazu sa z nej stane hit! 😉
Cuketový Perník
Suroviny:
- 350 g cukety
- 350 g hladkej špaldovej múky (ja dávam 1/3 celozrnnej + 2/3 hladkej)
- 3 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 30 g holandského kakaa
- 200 g oleja
- 200 g mlieka
- 1 kypriaci prášok do perníka (alebo 1 balíček)
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- Práškový cukor/čokoláda na dozdobenie
Plech 31x10 cm
Postup:
-
Najprv si vyšľahajte vajcia s cukrom a olejom do peny – cca 5 minút.
-
Primiešajte najemno nastrúhanú cuketu, múku, kakao, škoricu a kypriaci prášok.
-
Potom prilejte mlieko, všetko dôkladne premiešajte a vzniknuté cesto vlejte do formy (31 x 11 cm) – vymastenej maslom a vysypanej strúhaným kokosom.
-
Perník pečieme cca 30 minút pri teplote 180 °C.
-
Po vychladnutí ho rozkrájajte, polejte čokoládou alebo posypte cukrom.
Pizza Cesto s Mrkvou
- 250 g hladkej múky (môžete dať polovicu na polovicu s celozrnnou)
- 150 – 180 ml vlažnej vody
- 1 lyžička sušeného droždia
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice olivového oleja
- 100 g jemne nastrúhanej mrkvy (zhruba 1 stredná mrkva)
Obloha:
- mozzarella
- sugo alebo paradajková passata
- sušená bazalka alebo provensálske bylinky
- kukurica
Postup:
-
Do misy dajte múku zmiešanú s droždím, soľ, olej a mrkvu. Vypracujte hladké cesto – ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky, ak je príliš tuhé, pridajte trochu vody.
-
Zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste cca 60 minút, kým nezdvojnásobí objem.
-
Cesto rozdeľte na porcie (napr. na 2 tenšie pizze), rozvaľkajte a pripravte pizzu podľa chuti. Cesto potrite najprv sugom, naukladajte oblohu (šunka, tuniak, kukurica atď.) a nakoniec zasypte syrom.
-
Pečte vo vyhriatej rúre na 230–250 °C asi 10 – 12 minút.
Tekvicové Lievance
- 300 g (2 poháre) tekvicového pyré
- 3 vajcia
- 120 g hladkej múky
- 250 ml polotučného mlieka
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- Olej na potretie panvice
Na podávanie:
- Jogurt
- Čerstvé ovocie
- Javorový sirup či rozpustená čokoláda
- Najprv si pripravte tekvicu, ktorú dôkladne umyte a očistite. Nie je nutné ju lúpať. Tekvicu môžete buď opiecť v rúre, alebo podusiť s trochou vody v hrnci. Ja mám radšej pečenú – nakrájam tekvicu na mesiačiky, rozložím ju na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 200 °C asi 15 minút do zmäknutia. Po vychladnutí tekvicu rozmixujem na pyré. Čo nespotrebujem, zamrazím.
- Príprava cesta: Do väčšej misy vložte pečenú tekvicu, vajcia, mlieko a metličkou dôkladne rozmiešajte. Do zmesi potom postupne prisypávajte múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Lievance opekajte na strednom plameni (stupeň 4 z 9) na vopred rozpálenej olejom potretej panvici alebo lievanečníku.
- Príprava krému: Jednoducho zmiešajte grécky jogurt s ricottou.
Lievance podávajte s jogurtovým krémom, preliate slaným karamelom s krájaným čerstvým jabĺčkom či ovocím podľa chuti.
Zeleninový Krém
- 500 g čerstvej zeleniny (karfiol, mrkva, brokolica, zeler, cuketa…)
- 300 g zemiakov
- 600 ml – 1 l vývaru alebo vody
- 1 šalotka
- 20 ml masla alebo oleja
- 250 ml smotany 12%
- 2 strúčiky cesnaku
- Podľa chuti soľ, korenie
- 4 krajce toastového chleba
- Cibuľu nakrájajte najemno a v hrnci speňte na oleji. Do hrnca ďalej pridajte očistenú zeleninu krájanú na zhruba rovnako veľké kúsky a na malé kocky krájané zemiaky. Opekajte 5 minút za stáleho miešania, kým sa zelenina nerozvonia. Pridajte cesnak a opekajte ďalšiu minútu.
- Všetku zeleninu zalejte zeleninovým vývarom a smotanou.
- Varte na miernom plameni približne 35 minút.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom a krátko povarte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Krajce chleba nakrájajte na kocky a na sucho opečte v rúre na 200 °C približne 8 minút dozlatista.