3-krát ryba – aby boli detské hlávky čoraz bystrejšie

Ryby patria k vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú zásadným stavebným prvkom mozgu a nervovej sústavy. Obsahujú bielkoviny, vitamín D a jód. Pripravujte z nich deťom chutné jedlá na raňajky, obedy alebo večere. Pomôžete im dosiahnuť lepšiu koncentráciu, silnejšiu imunitu i kvalitnejší spánok.
Recepty pripravila Ing. Janka Guráňová, nutričná špecialistka, výživová poradkyňa, mama a sympatická žena, ktorá vie, že kvalitná strava je dôležitá od útleho detstva. Založila projekt Zdravo s Jankou, v rámci ktorého vedie minikurz zdravej stravy pre deti od najmenších až po dospievajúcich školákov.
Ryba na raňajky
Rybacia nátierka s vajíčkom a tvarohom
Suroviny:
- ½ konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 natvrdo uvarené vajce
- 2 PL jemného tvarohu
- kúsok masla

Postup:
Tuniaka, maslo a jemný tvaroh vložte do misky. Následne všetky tri suroviny popučte vidličkou tak, aby mali hladkú konzistenciu. Vajíčko pridajte buď nakrájané na kúsky, postrúhané, alebo len roztlačené vidličkou.
Nátierku podávajte na celozrnnom alebo špaldovom pečive s uhorkou, paradajkou alebo aj s nastrúhanou mrkvou. Môžete ju ochutiť čerstvými bylinkami, napríklad kôprom. Namiesto tuniaka sa dajú použiť aj sardinky alebo iná ryba. Podávať ju môžete aj na detskej oslave, napríklad ako dip s chrumkavými zdravými sušienkami.
Ryba na obed
Cestoviny s tuniakom a omáčkou z pečenej zeleniny
Suroviny:
- celozrnné alebo semolinové cestoviny
- ½ konzervy tuniaka
- rôzne druhy zeleniny (cibuľa, paradajky, cuketa/tekvica, cesnak)
- olivový olej alebo bio repkový olej
- soľ
- korenie
- nastrúhaný syr

Postup:
Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, pridajte trochu oleja, soľ, korenie a v miske všetko premiešajte. Zmes premiestnite na plech a pečte pri 180 °C 15 až 20 minút. Cestoviny uvarte podľa návodu a pri ich cedení si odložte 1 šálku vody, v ktorej sa varili.
Upečenú zeleninu dajte do mixéra, pridajte tuniaka a trochu vody z cestovín. Vymixujte na hladkú omáčku. Ak je hustá, zrieďte ju na požadovanú konzistenciu odloženou vodou z cestovín. Omáčku podávajte na cestovinách, ktoré môžete posypať trochou nastrúhaného syra.
Ryba na večeru
Krémová polievka z lososa a koreňovej zeleniny
Suroviny:
- 50 g lososa
- koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler)
- kúsok póru
- zemiak
- voda/vývar
- troška olivového oleja
- soľ
- bylinky

Postup:
Zeleninu pokrájajte na menšie kúsky a krátko ju orestujte na oleji do zlatista. Zalejte vodou alebo vývarom, pridajte lososa. Varte do zmäknutia zeleniny. Následne zmes rozmixujte na hladký krém a ochuťte soľou alebo bylinkami. Polievku nechajte prejsť varom. Podávajte ju ako ľahkú večeru s krutónmi alebo s hriankou opečenou nasucho.