Mliečny lexikón

Zloženie materského mlieka
Materské mlieko obsahuje cenné živiny a stavebné kamene, ako sú ľahko stráviteľné bielkoviny a cenné polynenasýtené mastné kyseliny (LCP – napr. DHA a ARA), ktoré napomáhajú rozvoju mozgu a zraku. Materské mlieko tiež obsahuje prírodné kultúry mliečneho kvasenia (probiotiká) a prebiotickú vlákninu (oligosacharidy). Prírodné kultúry mliečneho kvasenia kolonizujú črevá dojčeného dieťaťa a chránia ho pred škodlivými baktériami. Jedná sa o bariérovú funkciu, ktorá môže ochrániť dojčené deti pred alergiami a chorobami. Prebiotická vláknina slúži probiotikám ako „potrava“ a prispieva k zdravej črevnej mikroflóre.
Materské mlieko, zlatý štandard
Laktóza
... podporuje rast prospešných črevných baktérií.
Prebiotiká
... materské mlieko je bohaté na prebiotické oligosacharidy, ktoré prispievajú k zdravej črevnej mikroflóre.
Probiotiká
... prispievajú k vyváženej črevnej mikroflóre. Materské mlieko obsahuje prirodzene probiotické kultúry (laktobacily a bifidobaktérie), ktoré kolonizujú črevo dieťaťa.
Bielkoviny
... materské mlieko obsahuje malé množstvo vysoko kvalitné bielkoviny prispôsobené priamo potrebám dieťaťa (približne 1,7g na 100 kcal).
LCP
... polynenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom (ARA, DHA) podporujú vývoj mozgových a nervových buniek a zraku.