Mliečny lexikón

Prebiotiká

Prebiotiká sú špecifickým druhom vlákniny, ktorá je pre človeka nestráviteľná. Podporujú rast prospešných kultúr mliečneho kvasenia, ako sú bifidobaktérie a laktobacily v hrubom čreve, čím pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru. Prebiotiká v materskom mlieku slúžia ako “potrava” pre probiotiká (mliečne kultúry) a podporujú ich rast.  Prebiotickú vlákninu, ako sú galaktooligosacharidy (GOS) a fruktooligosacharidy (FOS), môžeme nájsť v niektorej dojčenskej výžive. A práve tu narážame na rozdiel medzi výživou obsahujúcou rastlinnú vlákninu (FOS, napr. z čakanky, póru atď.) a výživou s oligosacharidmi na báze mliečneho cukru laktózy (GOS). Materské mlieko obsahuje len laktózu a nie fruktózu. Galaktooligosacharidy (GOS) z laktózy sú tak bližšie k prebiotickým vlákninám materského mlieka než fruktooligosacharidy (FOS).

Späť na zoznam pojmov