Mliečny lexikón

Omega-3- a Omega-6 - mastné kyseliny

Ľudské telo si ich nevie vytvoriť samo. Ľudia ich tak získavajú zo stravy. K týmto mastným kyselinám patrí kyselina linolová (omega-6 mastná kyselina) a kyselina alfa-linolénová (ALA, omega-3 mastná kyselina). Ľanový olej a repkový olej sú bohaté na ALA. Omega-3 sú tiež obsiahnuté v riasach a tučných rybách, ako je losos a úhor, ale vo forme kyseliny dokosahexaénovej (DHA) a eikosapentaénovej (EPA). Kyselina linolová a alfa-linolénová sú esenciálne mastné kyseliny slúžiace na syntézu polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom, ako je kyselina arachidonová (ARA) a DHA (viď tiež LCP). Ľudský organizmus si dokáže vyrobiť DHA alebo ARA z esenciálnych mastných kyselín. Dojčatá to však nedokážu v dostatočnej miere. Obzvlášť omega-3 mastné kyseliny sú dôležité pre vývoj mozgových a nervových buniek a teda pre zdravý rast. Preto všetky dojčenské mlieka obsahujú LCP. Dojčené deti získavajú LCP z materského mlieka.

Späť na zoznam pojmov