Mliečny lexikón

Cisársky rez

Pri cisárskom reze je plod chirurgicky odobraný z maternice matky (brušným rezom). Rozlišujeme primárny a sekundárny cisársky rez. Primárny cisársky rez je plánovaný a vykonáva sa ešte pred tým, než by začal spontánny pôrod. Oproti tomu sekundárny cisársky rez nastáva až potom, čo spontánny pôrod začne. Lekári k cisárskemu rezu pristupujú najčastejšie z dôvodu komplikácií, ktoré sa vyskytnú pred alebo počas pôrodu, a ktoré vedú k tomu, že by nebolo možné dokončiť spontánny pôrod bez rizika. České pôrodníctvo je dlhodobo na vysokej úrovni zdravotníckej starostlivosti. Počet vykonaných cisárskych rezov v Českej republike je nižší ako európsky medián, cisárskym rezom u nás tak skončí „len“ necelá štvrtina pôrodov.  Pri chirurgickom pôrode dieťa neprechádza prirodzeným pôrodným kanálom a neprichádza tak do styku s vaginálnou mikroflórou matky. Štúdie preukázali, že črevná mikroflóra u dieťaťa po cisárskom reze je iná než u dieťaťa narodeného prirodzenou vaginálnou cestou.

Pre dojčatá narodené cisárskym rezom je dojčenie najlepšou možnou stravou, pretože materské mlieko obsahuje cenné zložky, ako sú probiotiká a prebiotiká. O funkcii probiotík a prebiotík v materskom mlieku si prečítajte tu. Pokiaľ nedojčíte, poraďte sa so svojim lekárom alebo pediatrom, ktorá dojčenská výživa je pre vaše dieťa vhodná. Pre deti narodené cisárskym rezom, ktoré zároveň nie sú dojčené, môže byť práve výživa obsahujúca probiotiká a prebiotiká tou najlepšou.

Späť na zoznam pojmov