Všetko, čo vás zaujíma o šestonedelí

Šestonedelie po pôrode je obdobím, kedy dochádza k najintenzívnejšiemu rozvíjaniu vzťahu medzi matkou a dieťaťom. Je to čas na spoločné dotyky, poznávanie a nácvik dojčenia. Vaše telo sa tiež zotavuje z tehotenstva a pôrodu, maternica sa zmenšuje a orgány sa vracajú do bežného stavu. Vychutnajte si preto prvých spoločných 6 týždňov s bábätkom v maximálnom pokoji a nesnažte sa hneď vrátiť do kolotoča zariaďovania a starostlivosti o domácnosť alebo dokonca do naháňačky za predošlou postavou.

Cvičenie v šestonedelí

Šestonedelie naozaj nie je tým správnym obdobím, kedy začať tvrdo makať na svojej postave. Užívajte si radšej svoje bábätko v domácom prostredí, aj napriek tomu, že brušná stena potrebuje nejaký čas, aby sa znovu stiahla a zregenerovala. Než skákanie v posilňovni alebo plávanie, ktoré sa v šestonedelí neodporúča, sa radšej venujte cvikom zameraným na regeneráciu a posilnenie svalov, ktoré dostali pri pôrode zabrať. 

 

  • Posilňujte dolné končatiny prechádzkami, aby ste podporili krvný obeh a zamedzili vzniku kŕčových žíl. 
  • Posilňujte svaly panvového dna, aby ste predišli samovoľnému úniku moču a možnému poklesu maternice. Pozrite si naše tipy na cviky s overballom v článku o cvičení v tehotenstve.
  • Posilňujte a naťahujte prsné svaly na podporu dojčenia. Ideálne je zdvíhanie naplnených 1,5L PET fliaš, ale veríme, že prenášanie bábätka vám dá tiež zabrať.
  • Keď už posilovať brucho, tak len šikmé brušné svaly. Priame brušné svaly posilňujte až po šestonedelí a v prípade, že trpíte tzv. diastázou  - rozostupom brušných svalov - radšej sa pred cvičením poraďte so svojím lekárom.

K bežným športom, ako je aerobik, tenis alebo behanie, sa vráťte zhruba až po 3 mesiacoch po pôrode.

Čo je pokles maternice

U starších rodičiek alebo rodičiek s vrodenou predispozíciou môže dôjsť k tzv. poklesu maternice do pošvy, čo často predchádza práve inkotencia. Problém sa potom rieši operatívne alebo práve cvikmi na posilnenie panvového dna.

Popôrodná depresia

Je úplne bežné, že v šestonedelí po opadnutí prvej hormonálnej oxytocinovej búrky nastane obdobie útlmu nálady a nastúpia pochybnosti - tzv. popôrodné blues, ktoré zažívajú až ¾ mamičiek niekoľko dní po pôrode. Ak sa k tomu pridá i aktívnejšie dieťa, ktoré nie a nie spinkať alebo problémy s dojčením, mamičky si prestávajú veriť.

Neprepadnite smútku, naopak znásobte telesný kontakt s dieťatkom a v pokoji prežívajte spoločný čas bez prehnaného premýšľania a výčitiek. Pokiaľ však máte pocit, že vaša nálada je dlhodobo na bode mrazu a trápite sa, je zodpovedné konzultovať svoje pocity s odborníkom, ktorý odhalí, či sa nejedná o klinickú depresiu.

Strava v šestonedelí

Dojčiace matky by mali v šestonedelí dbať na kvalitnú stravu plnú vitamínov. Prečítajte si, čo by mal správny jedálniček novopečenej mamičky obsahovať.

Otehotnenie a sex v šestonedelí

Donedávna panoval mýtus, že v šestonedelí sa nedá otehotnieť, čoho sú dôkazom bračekovia a sestričky narodení len 9 mesiacov po svojom staršom súrodencovi. Otehotnenie je samozrejme možné, aj keď k nemu nedochádza v tomto období často. Odborníci však odporúčajú počkať so sexom až po šestonedelí kvôli menšiemu riziku infekcie maternice či oblasti pôrodného poranenia. Záleží ale samozrejme na tom, ako sa individuálne cítite. Krvácanie v šestonedelí, tzv. očistky, môže trvať práve tých 6-8 týždňov, čo väčšinou k zahájeniu sexuálneho života po pôrode veľmi neprispieva.

Sex v šestonedelí ale môžu odložiť zákroky pri pôrode, ako je cisársky rez alebo nastrihnutie hrádze.

1. sex po pôrode a celkový návrat k sexuálnemu životu medzi partnerami môžu sprevádzať rozpaky na oboch stranách. Začnite preto zľahka - mojkaním a jemným laskaním. Prekonáte tak pozvoľne zábrany a nájdete si k sebe zase cestu,

Menštruácia po pôrode

Nástup 1. menštruácie od pôrodu je veľmi individuálny. Dochádza k nej spravidla 6 - 24 týždňov po pôrode. Ak pravidelne dojčíte, 1. menštruácia sa môže dostaviť až po úplnom odstavení dieťaťa od materského mlieka.

Vychutnajte si šestonedelie v pokoji so svojim bábätkom a dostatočne oddychujte, aby sa vaše telo stihlo v poriadku zregenerovať.