Ako spoznám, že som tehotná, a kedy novinku oznámiť rodine?

Aj keď koluje mnoho babských rád, kedy a ako zaručene ešte pred vynechaním menštruácie spoznáte, že ste tehotná, najistejšou metódou naozaj je tehotenský test a návšteva gynekológa po 1. vynechanej menštruácii. Aj tak vám prinášame niekoľko tipov, ako sa ranné tehotenstvo prejavuje, kedy prídu známe tehotenské nevoľnosti a kedy je ten správny čas oznámiť túto skvelú novinu rodine a priateľom.

Príznaky tehotenstva

S vynechaním menštruácie sa môžu objaviť aj ďalšie príznaky, ktoré môžu a nemusia súvisieť s tehotenstvom:

  • Zvýšená teplota okolo 37°C.
  • Pocit napätia v prsiach, zväčšenie prsníkov.
  • Únava, ospalosť, bolesti hlavy, zmeny nálady, zlepšenie čuchu.
  • Zmena chutí, žalúdočné nevoľnosti, zvracanie.
  • Častejšie a občas bolestivé močenie.
  • Hyperpigmentácia na prsných dvorcoch alebo na tvári.

S istotou vám však tehotenstvo v rannom štádiu potvrdí len lekár a vyššie spomenuté príznaky môžu rovnako súvisieť s ochorením alebo so stresom. Lekár tiež potvrdí, že sa plod v poriadku zahniezdil v maternici a vylúči mimomaternicové tehotenstvo.

Príznaky mimomaternicového tehotenstva

Mimomaternicové tehotenstvo o sebe dá najčastejšie vedieť silnými bolesťami v podbrušku a krvácaním alebo špinením, potom čo vám vyšiel pozitívny tehotenský test. Ak máte podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, urýchlene navštívte svojho lekára alebo gynekologickú ambulanciu.

Nevoľnosť v tehotenstve

Tehotenská nevoľnosť sa objavuje skoro po otehotnení najčastejšie ráno a väčšinou odoznie do konce 1. trimestra, ale u každej mamičky je to individuálne. Nevoľnosti obvykle prídu, kedy si telo budúcej matky začne tvoriť hormón HCG (choriogonadotropin) - k tomu docházda počas 1. mesiaca tehotenstva, krátko potom, čo sa oplodnené vajíčko uhniezdi v stene maternice.

Nevoľnosti často trápia ženy, ktoré už predtým trpeli kinetózou alebo migrénami, staršie ženy a ženy, ktoré majú nevoľnosti v rodine (ich maminka tiež v tehotenstve trpela na nevoľnosti). Bude to nepríjemné, ale nebojte sa, že by nevoľnosti mohli ohroziť bábätko - lekár sleduje váš váhový prírastok aj vývoj bábätka a prípadný nedostatok živín doplní inak. Skúste nevoľnosti zmierniť jedením malých porcií - to jediné vraj funguje univerzálne. Špeciálne na ranné nevoľnosti odporúčame zjesť niečo malé ešte než vstanete z postele.

Kedy a ako oznámiť tehotenstvo najbližším?

Za najrizikovejšie obdobie sa považuje prvých 12 týždňov tehotenstva, preto by ste mali s radostnou správou príbuzným a priateľov radšej do tej doby počkať, zvlášť ak cesta k počatiu nebola úplne jednoduchá. Samozrejme záleží na tom, ako rýchlo sa začnete zaguľacovať a či vás netrápia práve vyššie spomenuté nevoľnosti - to sa potom zložito zatajuje a nevoľnosti či časté návštevy lekára vám tiež môžu skomplikovať plnenie pracovných povinností v práci. V tú chvíľu je vhodné priznať farbu a dohovoriť sa so šéfom na flexibilnej pracovnej dobe alebo na inom “pregnant-friendly” riešení.