Výživa batoliat od 18. ukončeného mesiaca veku do 2 rokov

Vašemu dieťaťu už je 1,5 roku a touto dobou už často vie jesť úplne samostatne lyžičkou a sedí bez opory pri stole. Do veku 2 rokov sa naučí jesť samo aj vidličkou a ako sa prerezávajú ďalšie mliečne zúbky, bude skúšať stále nové chute, druhy a textúry stravy. Buďte mu pri tom sprievodcom.

Jedálniček batoľaťa sa pomaly približuje dospelým

Aj keď by ste z jedálnička batoľaťa mali vynechať korenené, smažené a všeobecne ťažko stráviteľné jedlá, dieťa sa pomaly približuje k jedálničku, na ktorý sú zvyknutí aj rodičia.

  • Ráno si dá s chuťou pol krajca chleba či rohlíka s maslom a kvalitnou marmeládou alebo so šunkou a žervé. Kúsok zeleniny ako doplnok a zapiť trochou mlieka - to sú raňajky, na ktorých by si pochutnal hociktorý dospelý.
  • Na obed mu môžete naservírovať to, čo ste pripravili pre celú rodinu, ale je vhodné odobrať porciu pre dieťa skôr, než ho okoreníte. Ak pripravujete pre manžela jeho obľúbenú nezdravú bombu, tak radšej uvarte druhý obed s duseným mäsom, varenou zeleninou a prílohou vo forme zemiakov, ryže či cestovín. Pomôžu vám tiež kompletné menu HiPP pre batoľa a BIO suroviny HiPP tej najvyššej kvality. Hlavný chod je vhodné doplniť malým šalátom z čerstvej zeleniny alebo ovocným dezertom.
  • Na olovrant si dá svoju pravidelnú porciu vápnika vo forme jogurtu, kam môžte zamiešať čerstvé ovocie a nalámať detské keksy.
  • Na večeru sa vráti k pečivu s maslom a ak máte doma nespavca, môže ho doplniť mliekom, na ktoré je zvyknuté, alebo mliečnou kašou na dobrú noc, ktorá bruško príjemne zaplní.

TIP: Deťom často chutí mrkvový šalát s ananásom. Zaradiť môžete aj hlávkový šalát, šalát z čínskej kapusty, paradajkový šalát alebo uhorkový.

Rovnako dôležitý je pitný režim počas dňa. Striedajte vodu, vodou nariedené ovocné i zeleninové džúsy, ovocné čaje, minerálky a podľa možností aj dojčenie alebo náhradnú mliečnu výživu.

Vždy berte do úvahy kombináciu jedál behom dňa a snažte sa suroviny skĺbiť tak, aby batoľa malo v celodennom jedálničku vždy ovocie, zeleninu, mäso, vápnik vo forme mlieka alebo mliečnych výrobkov a sacharidy vo forme zemiakov, obilnín alebo strukovín. Mäso môžete nahradiť vareným vajíčkom.

Drobec sa chce zapojiť do varenia

V tomto období sa môže stať, že batoľa prejaví o prípravu papania taký záujem, že vám bude chcieť pri varení asistovať. Nepúšťajte ho rovno k sporáku, ale požičajte mu na hranie plastové misky, varešky alebo hrnce. Nielen že drobca zabavíte, zatiaľ čo navaríte, ale navyše získa pocit, že pomáha mamke.