Prečo dieťa nechce jesť?

Každodenné zápasy počas kŕmenia sú u batoliat vo veku okolo 1,5 roku úplne bežné. Rozvíja sa totiž ich osobnosť, uvedomujú si svoju individualitu a skúšajú hranice toho, čo mamka a ocko vydriaí. Môžete sa tak stať, že dieťa zrazu odmieta aj jedlo, ktoré patrilo predtým k jeho obľúbeným. Nerobte si z toho vrásky a vyskúšajte naše tipy, ako malého rebela prekabátiť.

Vytrvajte v pestrom jedálničku

Základnou radou je zachovať pokoj, ďalej malému ponúkať pestrý a vyvážený jedálniček a neustupovať smerom k nezdravým dobrotám, ktoré by do sebe dieťa najradšej ládovalo celý deň. Nemusíte sa báť, že by dieťa malo denne zjesť určitý počet kalórií, oveľa dôležitejšia je vaša “celotýždenná úspešnosť”, kedy sa obvykle denné výkyvy vyrovnajú. Verte, že batoľa nakoniec z odmietavej fáze vyrastie, a to oveľa rýchlejšie, keď okolo seba uvidí rodinu, ktorá si spoločné jedlo a jeho jednotlivé zložky vychutnáva.

7 tipov, ako prekabátiť odmietavca

  • Batoľatá často potrebujú ochutnať novú potravinu aj viac než 10-krát, než si získaj ich dôveru - buďte trpezliví.

  • Ak dieťa prejaví nechuť, akonáhle mu určitý pokrm ponúknete, bez rozčuľovania ho odneste a pokračujte v ďalších chodoch, aby spoločný rituál hladko odsýpal a nestal sa pre dieťa len zdrojom stresu a výčitiek.
  • Riešte hlavne chvíle, kedy dieťa papá, než keď nepapá, a veľa chváľte.
  • Keď dieťa jedlo ani neochutná, nie je všetkým dňom koniec. Možno ho ochutná nabudúce, alebo potom, čo uvidí, ako si na ňom pochutnáva iný člen rodiny. Napodobňovanie robí divy!
  • S predchádzajúcim bodom súvisí univerzálna rada - Jedzte spoločne s vašim drobcom! Vaše dieťa vás a vašu rodinu stále ešte kopíruje. Navyše malé deti si stále poriadne neuvedomujú pocit hladu, takže je pre nich spoločné a pravidelné zasadnutie k stolu jasným signálom, že je čas papať.
  • Neuplácajte dieťa za to, že bude jesť. Neprehovárajte ho a hlavne ho nenúťte. Docielite tak presného opaku, než je pohodové papanie.
  • Nesľubujte sladkosti a iné maškrty na oplátku za dojedení bežného jedla.

TIP: “Srdiečkové” detské cestoviny HiPP sú u mamičiek obľúbené nie len pre ich praktický obal, vďaka ktorému jedlo pohodlne zbalíte na cesty a jednoducho ohrejete, ale hlavne preto, že ich spapá aj ten najzarytejší odmietač. Vyskúšajte ich kúzlo!

A na záver si pamätajte, že je veľmi nepravdepodobné, aby sa dieťa samo vyhladovalo na smrť:-). Je to iba fáza, tak sa nemusíte prehnane strachovať.  Ak by ste predsa len mali podozrenie, že za nechutenstvom vášho batoľaťa môže byť niečo vážnejšie, určite sa obráťte na svojho pediatra.