Koľko porcií ovocia a zeleniny pre dojča a ako veľké porcie?

Akonáhle zavediete do jedálnička Vášho drobca medzi 4. a 6. ukončeným mesiacom príkrmy, mnoho rodičov si nie je istých, ako dohliadnuť na to, aby každý deň dieťa dostalo to správne množstvo ovocia a zeleniny pre svoj zdravý vývoj. Poradíme vám, čím sa riadiť, a ako využiť dávkovanie príkrmov HiPP, aby dieťatko dostalo jedálničku všetky potrebné živiny.

5 porcií zeleniny a ovocia denne

Ovocie a zelenina sú v tomto období pre dieťa čím ďalej dôležitejšie a sú zdrojom tak potrebných vitamínov. Dôležitá je aj vláknina, ktorá pomáha tráveniu a predovšetkým široká paleta chutí, ktorá ovplyvní aj to, čo bude dieťaťu chutiť v budúcnosti.

Aby dieťatko každý deň prijímalo dostatočné množstvo ovocia a zeleniny, je dobré si ju denne rozdeliť na približne 5 zeleninových a ovocných porcií podľa veku:

  • Okolo 6. uk. mesiaca - 30g porcie
  • Okolo 7. uk. mesiaca - 35g porcie
  • Okolo 10. uk mesiaca - 40g porcie

1 dennú porciu ovocia môžete tiež nahradiť 60ml/70ml/75ml 100% ovocnej šťavy.

5 podôb príkrmov HiPP

Skúste každý deň voliť rôznorodú skladbu ovocia a zeleniny príkrmoch, pretože každý druh obsahuje trochu iné vitamíny a živiny. S HiPP máte naozaj veľký výber dobrôt v BIO kvalite. Zeleninu dieťatku ponúknite najlepšie formou jednodruhového príkrmu typu Prvá mrkva, potom formou kompletného menu, kde sa zoznámi aj s mäsom dôležitým pre príjem železa. Nasledujúci ovocný dezert s vitamínom C vstrebávaniu železa pomôže.

Zeleninové a ovocné príkrmy nájdete v 190g pohárikoch a spočiatku vám 1 príkrm vydrží na celý deň. Začnite niekoľkými lyžičkami (štvrtinou pohárika) príkrmu dopoludnia ako 1. porciu spoločne s dojčením alebo mliečnou výživou. Na poludnie skúste pár lyžičiek ovocného príkrmu ponúknuť dieťatku ako dezert po zeleninovom alebo mäsovo-zeleninovom príkrme - tak obsiahnete ďalšie 2 porcie ovocia a zeleniny. 4. a 5. porciu zeleniny či ovocia v príkrmu ponúknite dieťatku pri popoludňajšom olovrante a večer.

Ovocné príkrmy striedajte s ďalšími dobrotami HiPP:

Ovocie & Cereálie sa hodia ako náhrada čisto ovocných príkrmov, akonáhle sa vaše dieťatko začne zoznamovať s obilninami. Balenie je rovnaké, takže postupujte podobne.

BIO ovocné kapsičky v 90g baleniach predstavujú 2 denné porcie ovocia pre dojča a sú ideálne na cesty. Postrážite si tak príjem ovocia, nech ste kdekoľvek.

Ovocie v téglikoch nájdete v 100g baleniach a predstavujú tak približne 3 porcie ovocia.Sú ideálne ako dezert po obede alebo popoludňajší olovrant.

BIO mliečna kaša s ovocím sa hodí na dopoludňajšiu desiatu nebo večerné zasýtenie a môžete ju uvariť vždy v množstve, v akom potrebujete. Špeciálnu kaša na dobrú noc s banánmi nájdete tiež v pohárikoch. Ak ju dieťatko nezvládne na posedenie, uložte vždy príkrm do pohára a spotrebujte do 24 hodín.

Toto by vás mohlo zaujímať: