Výživa dojčiat od 6. ukončeného mesiaca veku

Staršie dieťatko si už okrem materského mlieka a prvých zeleninových či ovocných príkrmov môže začať pochutnávať tiež na obilninách a väčších kúskoch. Naučí sa tak papať príkrmy s pre ne nezvyklou textúrou a zvyčajne sa zároveň prerezávajú prvé zúbky, aby tie nové, chrumkavejšie dobroty mohli poriadne rozhrýzť. Aj bez zúbkov ale dieťatko zvládne všetky dobroty vhodné pre jeho vek v pohode rozomlieť.

Zavádzanie príkrmov obilninami

Je na čase zoznámiť dieťatko obilninami, a to najlepšie formou obilných a mliečno-obilných ovocných príkrmov s celozrnnou ryžou, detskými keksmi a celozrnnými obilninami. Rada príkrmov HiPP Ovocie & Cereálie je vhodná už pre deti od ukončeného 4. mesiaca veku, pretože má nízky obsah zložiek, ktoré by mohli vyvolať alergie. Príkrmy s obilninami od 5. mesiaca veku navyše obsahujú ešte lepok, s ktorým by sa dieťa malo zoznámiť  ideálne do 7. ukončeného mesiaca.

Ako je to s lepkom?

Podľa posledných odporúčaní Európskej Spoločnosti pre Detskú Výživu (ESPGHAN) sa neodporúča ani skoré uvádzanie potravín, ktoré obsahujú lepok (7 mesiacov). Potraviny s lepkom by mali byť uvedené ešte v dobe, kedy svoje dieťatko dojčíte – dojčenie má totiž ochranný efekt proti vzniku alergií – a v malom množstve, ktoré postupne v príkrmoch zvyšujete.

Ryžu a cestoviny môžu deti ochutnať tiež formou kompletných menu HiPP spolu so zeleninou a mäsom, z ktorých niektoré poháriky obsahujú tiež lepok. Ako je to v rade Ovocie & Cereálie, je BIO kvalita samozrejmosťou.

Detské kaše obilninami

Ďalšiu príležitosť, ako ochutnať obilniny prináša rada detských obilných kaší bez lepku a s lepkom. Navyše obsahujú vitamín B1 dôležitý pre vývoj nervového systému a suroviny v BIO kvalite. Pred spaním dieťatko zasýti mliečna kaša na dobrú noc so suchárom, detskými keksmi a ovosom, ktoré nájdete tiež v podobe praktických pohárikov.

Pokračovacia mliečna výživa

Ak dojčenie nejde, s ukončeným 6. mesiacom je tiež čas presunúť sa z počiatočnej mliečnej výživy na pokračovaciu, ktorá je ideálna na obdobie prikrmovania. Pokračovacia mliečna dojčenská výživa HiPP 2 BIO Combiotik® obsahuje galaktooligosacharidy GOS a probiotické kultúry mliečneho kvasenia – zložky, ktoré sa prirodzene vyskytujú materskom mlieku, omega-3 mastné kyseliny pre rozvoj nervovej sústavy a zdravý rast dieťatka, a vitamíny A, C, D pre rozvoj imunitného systému.

Pozor na fľašu

Ak sa dieťatku už tlačia zúbky, dajte pozor na príliš častý a dlhý kontakt zubov s tekutinou, ktorá obsahuje sacharidy cez dojčenskú fľašu. Zúbky by sa mohli začať kaziť. Nikdy preto nenechávajte dieťaťu fľašu miesto cumlíka, držte ju vždy samy a dávajte dieťaťu napiť. Postupne tak učte dieťa piť hrnčeka.

Jedálniček dojčaťa v tomto období

  • Ráno a dopoludnia dieťatko nadojčite, alebo nakŕmte pokračovacím dojčenským mliekom. Odpoludnia môžete tiež jedálniček spestriť mliečnou kašou alebo ovocím.
  • Na obed ponúknite malému maškrtníkovi kompletné menu a ako sladkú bodku ovocie formou ovocného príkrmu, ovocné kapsičky  alebo ovocie v téglikoch.
  • Na popoludňajší olovrant naservírujte obilnú kašu a ovocie.
  • Pred spánkom sa na zasýtenie dieťatka a spokojný spánok hodí mliečna kaša na dobrú noc.

Toto by vás mohlo zaujímať: