Prdíky u novorodencov? Pomôže masáž bábätka

Novorodenci a dojčatá nemajú ešte natoľko vyvinutú brušnú stenu a svaly, aby sa mohli vyrovnať s nadúvaním tak, ako to bežne viac či menej nápadne robíme my dospelí. Prdíky sa tak stláčajú v ich malom brušku, nemajú kam unikať a bábätko sa krúti a plače. Pritom jednou z metód, ako mu od prdíky uľaviť, je špeciálna masáž. Prečítajte si, ako ju správne vykonávať aj ako na rýchlu pomoc, keď prdíky udrú v plnej sile.

Zápcha u dojčiat, koliky a prdíky trápi 30 % detí

Dojčenské koliky trápia až 30% dojčiat najmä medzi 2. až 3. mesiacom veku a často pokračujú až do 6 mesiacov. Dieťatko je náhle k neutíšeniu pokojne aj 3 hodiny,napína sa, priťahuje nožičky k bruchu a je červené v tvári. Mimo tieto "prdíkové záchvaty" je však spokojné a prospieva. Prdíky tiež často sprevádza reflux. Ak lekár uzná za vhodné, že množstvo prdíkov a vážnosť koliky si zaslúžia špeciálnu dojčenskú výživu, odporučí vám mlieko vyvinuté špeciálne pre citlivé bruško.

Prvá pomoc pri kolike a nadúvaní

  • Dbajte na to, aby malo vaše bábätko dostatok pohybu, pretože prevaľovanie a kopanie nožičkami podporuje trávenie.
  • Položte bábätko bruškom dole na vaše vlastné brucho (telesný kontakt, upokojenie).
  • Vyskúšajte masáž bábätka, kedy bruško masírujeme jednou rukou v smere hodinových ručičiek tak, že kreslíme (olejom v telovej teplote) okolo pupku kruhy, ktoré sa stále zväčšujú.

Masáž nielen proti nadúvaniu, kolikám a zápche u dojčiat

Masáž bábätka nielen uľaví jeho brušku, ale je to tiež obzvlášť vhodný spôsob, ako podporiť úzky kontakt medzi dieťaťom a rodičmi a ako dať bábätku pocit blízkosti a bezpečia. Jemná masáž tiež povzbudí krvný obeh a samozrejme stimuluje zažívanie, o ktoré nám ide.

 

  • Pred s masážou začnete, dbajte, aby ste mali krátke nechty a teplé ruky.
  • Miesto pre masáž by malo byť teplé a útulné.
  • Vyhnite sa časovému tlaku alebo stresu, pretože nervozita sa prenáša na vaše bábätko.
  • Použite mäkkú detskú deku alebo mäkké uteráky ako podložku.
  • Bábätko by malo byť hore a nie príliš unavené.
  • Nemasírujte bábätko ihneď po jedle, alebo keď je dieťa choré.
  • Prizvite si na pomoc detský olejček bez alkoholu, parabénov, PEG emulgátorov a bez éterických, minerálnych a silikónových olejov.
  • Jemný olejček HiPP s BIO mandľovým olejom je ideálnou voľbou - masáž uľahčí a zároveň o bábätko stará.

Kedy masáž bruška nie je vhodná?

Pred každou masážou by ste mali zvážiť stav bábätka. Ak bábätko kope a je divoké, načasovanie masáže nie je priaznivé. Ak bábätko pri masáži plače, utíšte ho a ak sa upokojí, skúste masáž znova. Ak je však bábätko stále nepokojné, presuňte masáž na iný deň.Pokiaľ ani masáž nevykúzli úsmev na tvári dieťatka, môžete skúsiť pozvať na pomoc rektálnu rúrku, ktorá pomôže zarazeným prdíkom von.

Toto by vás mohlo zaujímať: