Kyslík vďaka železu

Prečo je železo také dôležité?

Dobrým zdrojom železa je mäso.

Železo pomáha zásobovať matku aj dieťa životne dôležitým kyslíkom. Veľká časť železa v tele je nepretržite zamestnaná transportom kyslíka z pľúc do krvi a do všetkých ostatných orgánov, predovšetkým do mozgu. Počas tehotenstva matka dodáva svojmu dieťaťu zásoby železa na prvé štyri mesiace života. Až potom si bude novorodenec schopný samostatne vytvárať zásoby železa, nezávisle na matke.

V priebehu tehotenstva sa potreba železa zdvojnásobí. Dostatočný prísun železa je mimoriadne dôležitý na konci tehotenstva, keď bábätko rýchlo rastie. Správne množstvo železa je teda optimálny pilier na dobrý štart do života.

 

Jediný pohľad do tehotenskej knižky poskytuje informáciu o matkiných zásobách železa. Dôležitá je hladina hemoglobínu, čiže obsah červeného krvného farbiva. Ak je hladina hemoglobínu vyššia ako 12 g/dl (g%), zásoba železa je dobrá. Hladina nižšia ako 12 g/dl (g%) sa považuje za kritickú.

Vhodné potraviny pre dodávku železa

Nie je železo ako železo. Železo sa nachádza v zelenine a potrave živočíšneho pôvodu. Telo dokáže lepšie spracovať železo zo živočíšnych zdrojov, pretože železo nemäsového pôvodu sa ťažko vstrebáva. Z tohto dôvodu majú vegetariáni často problémy so zásobami železa. Existujú však spôsoby a prostriedky na zvýšenie hladiny železa: vitamín C pomáha Vášmu telu vstrebávať viac železa. Aby ste získali z potravy čo najviac železa, je rozumné kombinovať obilniny bohaté na železo s potravinami dodávajúcimi vitamín C, ako je napríklad ovocie alebo ovocná šťava. Práve preto je taká dôležitá kvapka citrónovej šťavy v šalátovom dresingu, a preto je určite rozumné kombinovať ovocie s müsli.

Železo však má aj niekoľko nepriateľov: kyselina trieslová  bráni vstrebávaniu železa. Nachádza sa v čiernom čaji, káve a červenom víne.

Strukoviny, ovsené vločky a mäso sú bohaté na železo. Veľa cenného železa dodávajú aj marhuľe.

Mýtus o špenáte bol medzičasom opravený. V minulosti sa predpokladalo, že špenát je extrémne bohatý na železo. Dnes je už jasné, že špenát je bohatý zdroj železa, nie však v takom rozsahu, ako sa pôvodne predpokladalo. Sto gramov špenátu obsahuje približne 3 – 4 mg železa.