Míľniky v histórii vývoja dojčenskej výživy

1968: Upravená dojčenská výživa

1968: Upravená dojčenská výživa

Zloženie bielkovín podobných materskému mlieku. Kravské mlieko obsahuje cca 80 % kazeínu 20 % srvátky. V materskom mlieku je tento pomer takmer obrátený - materské mlieko obsahuje Iba 40 % kazeínu 60 % srvátky.

Úprava zloženia

bielkovín v dojčenskej výžive - teda pridanie srvátky - podľa zloženia materského mlieka - bol jeden z prvých dôležitých krokov k priblíženiu sa ideálnemu modelu materského mlieka. Týmto bola zaistená aj lepšia stráviteľnosť a prijatie u dojčiat.

1992: LCP

1992: LCP

Materské mlieko sa skladá z mastných kyselín, ktoré sú  veľmi vhodné pre organizmus dojčiat a sú veľmi dôležité pre vývoj mozgu, nervových buniek a zraku. Tieto omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sa volajú LCP (nenasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom - z anglického slova: Long-Chain Polyunsaturated fatty acids ”).  Ich prvou  imitáciou boli LCP získané z vajec a z rybacieho oleja. V súčasnosti sa používajú špeciálne rastlinné oleje s oveľa lepšími chuťovými vlastnosťami.

LCP sú veľmi dôležité pre vývoj - najmä v prvých mesiacoch života - organizmus dojčaťa si ich ešte v tomto období sám nevytvára v dostatočnom množstve.
Pri výbere dojčenskej výživy dbajte na to, či je Vami vybraná dojčenská výživa obohacovaná.

1998: Probiotiká

1998: Probiotiká

Probiotiká: Špeciálne bakteriálne kultúry pre črevnú mikroflóru dojčaťa.

Materské mlieko obsahuje veľké množstvo rôznych druhov probiotických baktérií - u každej mamičky je toto zloženie do istej miery variabilné.
Práve počas dojčenia sú odovzdávané dojčaťu probiotiká materského mlieka - potom sa uchytia v tráviacom trakte na stene čreva (črevnej sliznici), kde vytláčajú "nežiaduce" baktérie a tým zaisťujú zdravú črevnú mikroflóru, čo sa výrazne podieľa na intenzite obranyschopnosti u dojčených detí. Preto sú dojčené deti tak dobre chránené.

Zhruba od roku 1998 sa na trhu dojčenských výživ začali objavovať dojčenskej výživy, ktoré mimikujú tento protektívny účinok materského mlieka - do dojčenskej výživy sa začali pridávať probiotické baktérie.
Spoločnosť HiPP v roku 2002 bola prvá firma, ktorá sa rozhodla použiť bakteriálne kultúry mliečneho kvasenia, ktoré boli pôvodne získané z materského mlieka, a  ktoré ako jedny z prvých prirodzene osídľujú ľudský tráviaci trakt.

2002: Prebiotiká